Тейлър Шеридан очевидно е доказал способностите си за правилно разпределение на творческите енергии – паралелно с рокадите около Yellowstone и развитието на „разклоненията“ му, той разработва от няколко години поредица, която носи заглавието Special Ops: Lioness. Интересен факт е, че най-важната „лъвица“ – Зоуи Салдана е получила пилотния епизод на проекта преди няколко години, по време на COVID-19-кризата, и макар тя да си е мечтала за подобна покана, самата актриса си признава, че се е „уплашила“ от сериозността на темата и материала, както и от перспективата да бъде ангажирана в продължение на дълъг период от време.

Подробният първи поглед към бъдещия сериал е представен от Vanity Fair, които са получили привилегията да представят официални снимки и любопитни подробности около подготовката на Special Ops: Lioness.

Ролята, за която е поканена Зоуи Салдана, е написана от Шеридан специално за актрисата. Първоначално нейният отговор е бил „не съм готова“, но в главата ѝ се е въртяла мисълта „Аз ще се проваля, нямам опит в създаването на подобни истории“. На помощ идва съветът от страна на любимия на Салдана, който я окуражава да поеме ролята; за финалното решение допринася и фактът, че Никол Кидман е приела да бъде един от изпълнителните продуценти и да изиграе една от второстепенните роли. Ето какво споделя актрисата:

В момента, в който Шеридан започна да изпраща на мен и на Никол сценариите на отделните серии, аз вече бях сигурна, че съм постъпила правилно! Не можех да повярвам, че ще бъда част от нещо толкова добро. И го заснехме! Направихме го.

Още от самото начало Тейлър Шеридан е бил абсолютно убеден, че иска да работи с жена-продуцент, която да взема решенията заедно с него, но Никол Кидман приема при условие, че ще има възможност да се включи и чрез нея да оживее диалогът, който Тейлър създава – както споделя тя самата, „Искам да изричам думите, които той пише“.

Главната героиня, в чиято роля е Салдана, се нарича Джо – бивш агент под прикритие, която е началник на програмата „Lioness“ на ЦРУ за подготовка на нова генерация силни жени, които да се включват в мисии. Джо е омъжена и има две деца, но част от нея винаги ще е част от света на геополитическия шпионаж. Една от нейните подопечни е героинята на Лейла Де Оливейра – морски пехотинец, вербувана с идеята да се внедри в глобалната терористична мрежа, като се сприятели с дъщерята на милиардер, финансиращ групировки в тази мрежа. Младата актриса споделя, че за нея е било сериозно предизвикателство да тренира с морските пехотинци от своята част и в следващ момент да се вмъкне във впитите дрешки и токчетата, за да ходи по клубове или по магазините с „приятелския кръг“, в който трябва да се внедри – Де Оливейра се е чувствала така, сякаш самата тя води двойнствен живот. Никол Кидман поема ролята на Кейтлин Мийд – старши ЦРУ-наблюдател, която отговаря за програмата „Lioness“ във Вашингтон. Кидман пояснява:

Всъщност моята героиня ръководи програмата. Тя е имала сериозна и дълга кариера, наясно е с политическите машинации, но също така е изпълнявала и мисии, знае какво е да си войник, как да издаваш и изпълняваш заповеди. Нейната задача е да се „оправя“ с политиците по върховете – като държавния секретар (в ролята Морган Фрийман) и заместник-директора на ЦРУ (в ролята Майкъл Кели). Кейтлин е много умна и изключително подходяща за поста, който заема. Съществуват определени хора, които притежават способности да се справят с отговорни ситуации – тя съумява да разпределя, да води, да взема важни решения в ситуации на изключително сериозен стрес, при това спи много малко. 99% от хората не могат да правят всичко това – много малко са „екипирани“ с правилните качества и заемат точните ръководни позиции.

Всяка от силните жени в представлява различно поколение в секретната програма – новото попълнение тепърва започва да свиква със задачите, които й се поставят; героинята на Салдана е в проекта отдавна – видяла е много, притежава завидна опитност и може да контролира развитието на мисиите, да взема решения на момента и ръководи агентите; героинята на Кидман, винаги хладнокръвна, изпълнена със самообладание и сила, е още по-опитна и се справя със задачата да се пребори с администрацията в Белия дом и да гарантира живота на секретната програма. И още един специален детайл, свързан с Special Ops: Lioness, прави сериозно впечатление на Зоуи Салдана:

Главните действащи лица в този сериал са комплексни женски образи, но в нито един момент не се стига до „съревнование между половете“. В нито един епизод не присъстват темите „мъже срещу жени“ и „жените се справят по-добре“. Тази история със същия успех можеше да бъде разказана и за/от мъже – именно затова реших да се включа в екипа. Не съм поддръжник на уроците по история или на непрестанните лозунги – хората не се нуждаят от проповеди. За мен беше важно да хвърля светлина върху света, в който живеят жените (в секретните отдели) – невинаги техните истории виждат бял свят и това е реалността. Те се посвещават по-скоро на борбата да спасят нацията, да спасят общностите, отколкото да се противопоставят на мъжете в техните редици.

Този нов проект на Тейлър Шеридан звучи предизвикателно, авантюристично и супер-интересно. Ще следим за ъпдейти по темата, като премиерата на Special Ops: Lioness се очаква през лятото по Paramount+.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *