23846852_10155286514485735_1345867045_o

Ноември определено е любим месец на всички родни киномани, не само заради традиционните гиганти като Киномания или специализираните фестивали като Международния фест на етнографския филм, но и поради факта, че тогава стартират превърналите се в емблема на всички родни фенове на екстремните спортове и активния начин на живот „Дни на предизвикателствата“ (29 ноември – 1 декември, аула Максима, УАСГ).

Освен интересните лекции, дискусии, тренинги и демонстрации, традиционна за „Дните“ е и изключително интересната и разнообразна програма от филми на тематики като аутдоор и екстремни спортове, пътешествия, приключения и, разбира се, предизвикателства! Затова, дори и да не сте от най-лютите фенове на екстремните планински преходи или ски пистите, горещо ви съветваме да хвърлите поглед на селекцията по-долу, защото тя ще ти помогне да видиш света по един доста по различен начин.

Fishpeople (премиера)

Fishpeople

Ние сме същества на водата. 60% от нас е вода, живеем на Синята планета, а учените твърдят, че колкото по-близо до водата живеем, толкова по-щастливи се чувстваме. Новият филм на Patagonia – „Fishpeople“, разказва точно за това – за хората, чиито животи са неразривно свързани с предизвикателствата на откритите води. Режисьор на филма е Кийт Малой, бивш професионален сърфист и сърф амбасадор на Patagonia, който проследява историите на няколко невероятни личности, посветили се на моретата и океаните. Сърфисти, плувци и рибари, бивш работник в мина и деца от рискови групи са сред героите на филма, които ни показват пречистващата сила на водата в съвсем буквален смисъл. Солените дълбини крият много повече от това, което виждаме, когато гледаме от брега.

Осмелете се да се потопите в безкрайното синьо, оставете се на водата да промени и вас.

Reel Rock Tour 12 (премиера)

Reel Rock Tour 12

От дълбокото скачаме директно на високото и се отправяме към дебрите и предизвикателствата на скалното катерене. Поредицата „Reel Rock Tour 12“ събира в себе си четири филмчета, които представят четири уникални истории на четири забележителни личности, обединени от една идея – да покорят върха. Break on Through разказва за една удивителна млада дама и непоклатимата й воля. В съвременното скално катерене, 5.15 е абсолютният връх в скалата по трудност, постижение, достигано до момента само от някои мъже, но никога от жена. Марго Хейс, малко известна 19-годишна девойка от Боулдър, Колорадо, е твърдо решена да промени това, като мобилизира тялото и ума си до краен предел. Дали ще успее ще научите в края на филма. Above The Sea проследява приключението на легендарния катерач Крис Шарма, който открива недокосвана, гладка стена при завръщането си в Майорка. Ако успее да преодолее поредица от взривоопасни мятания в дълбокото и най-после да овладее пасажите, той ще установи, какво може да бъде най-трудното в света „соло над дълбока вода”. Safety Third – за повечето катерачи, сигурността е на първо място. Но Брад Гобуърд не е повечето катерачи. Подхранван от еднодневни понички и невъзпрепятстван от страхови усещания, този млад талант предизвиква границите на страховитите традиционни маршрути, изкачвания без седалка и изпотяващи ръцете неосигурени соло изпълнения. Stumped разказва вълнуващата история на едноръката катерачка Морийн Бек.. Пиеща, псуваща и крайна, тя натоварва остатъка от липсващата си ръка до краен предел.

In Gora (премиера)

InGora

На борда на бившия американски училищен автобус, преоборудван изцяло в екологичен кемпер, модерните номади Тим и Вал, заедно с група скиори и бордисти,  преследват пудрата по пътя си и преминават през Австрия, Словения, България, Македония и Черна Гора. Преживяванията им са далеч отвъд всекидневието на редовия фрийрайдър, не на последно място заради вдъхновяващите срещи с местните в различните държави.

Освен приключенски „In Gora“ (идва от позната ти дума „гора“) е и документален филм със социални измерения, изследващ проблемите на околната среда. Мотивацията на семейство със силни екологични ценности, заедно с тази на група фрийрайдъри, посветени на опазването на планините, са перфектна възможност да бъдат поставени на дневен ред някои наболели теми на Балканите, между тях и кампанията за Пирин на WWF.

Storm Troopers (премиера)

Storm Troopers

Малкото и китно снежно градче Хейнс в Аляска е прочуто с две неща: дългогодишната си хели-ски традиция (каране на ски с хеликоптер)  и необятните планини, в които това се прави. Всяка пролет райдърите се събират в този величествен снежен рай, за да се спуснат по най-известните и най-желаните линии (писти?) в света. Преди няколко години обаче, тази уникална  местност вече не е достъпна.  „Четирите вятърни планини“ са обявени за забранена за летене и съответно за спускане на товар и кацане територии. Следователно достъпът на хеликоптери до най-апетитните за спускане зони в тази мечтана местност е преустановен. На североизток са разположени върховете Storm Troopers. Следвайки пътя на великите фрийрайдъри и екстремното си желание да възродят митичния връх, Лео и Томас се отправят на пешеходен преход към върха – за първи път в историята му! Двамата се стараят да покажат на природата смирено поведение, за да съхранят и да се насладят на магията на тези изключителни земи.

Есен (премиера)

Есен

Първото БГ предложение в тазгодишната филмова селекция на „Дните“ се нарича „Есен“ на Руслан Вакрилов, който го описва като „Филм за сезона в долината“. Встрани от тематиката за зимни биваци, покорени върхове и развети трибагреници, една малка група маргинални катерачи се крие в дълбоките рилски гори и изследва молекулата на свободното катерене в най-чист вид или „16 хипарливи боулдър отрепки, 8 от които се опитват да кажат нещо умно, а един се напъва нещо в една тръба и издава дразнещи звуци.“ Стана ли ти любопитно?

Сняг и скала

Другото любопитно българско предложение е „Сняг и скала“ на реж. Александър Пенков – както говори заглавието, в кратката видео импресия става въпрос за… сняг и скали и по- за няколко красиви изкачвания в рамките на проекта „Отвъд Планината“, през лятото на 2017 г.: Гранд Комбен 4314 м, Хербетет 3778 м , Лигонцио 3033 м , Чима Oвест 2973 м и др.

14×8000
 14x8000_1 (1)

Няма пушек без огън и няма „Дни на предизвикателствата“ без Боян Петров. През изминалата година нашумелият алпинист успя да изкачи още два осемхилядника като част от проекта си “Българин на 14х8000”, който именно ще бъде представен в рамките на настоящото издание на спортния форум.

Филмът се фокусира върху експедицата на Боян до Гашербрум II (8 035 м)- тринадесети по височина връх в света. Намира се в Каракорум, Пакистан на границата с Китай. През лятото на 2009 г., Боян прави опит на този връх, но се връща само на петдесет метра от най-високата му точка. Изкачването през лятото на 2017 г. е успешно и Боян става третия българин достигнал върха.

В края на август, Боян се отправи към следващия си- връх Даулагири (8 167 м)- седми в класацията на хималайските гиганти. В компанията на испанеца- ветеран, Карлос Сория (78 г.), екипът прави един неуспешен опит в средата на месец септември. Опитите за атака продължават и върхът е достигнат на 29.09.2017 г. Осмо българско изкачване.

Web

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *