Човекът е същество стъпило на два бряга едновременно. От едната страна е природното начало, от другата – божественото, а мостът между тях е изкуството. Творейки, ние успяваме да извисим поглед над ежедневието и да се свържем със своите идеали. Редакторският екип на Кинематограф е посветил селекцията от късометражно кино – Изкуства: документално и късо кино – на артиста, който живее във всеки човек.

На 17-ти май от 20:00 часа в софийския „Клуб на пътешественика“ ще можем да се насладим на цели десет филма, които ще ни въвлекат в невероятното и безпределно приключение на творчеството. Сред селекцията ни очакват документални, игрални  и анимационни загавия, всички обединени от общата тема – Изкуството. Специален гост за вечерта ще бъде режисьорът Тодор Тодоров, който ще участва в предвидената след прожекциите дискусия.

Акцент на програмата е българският документален филм, посветен на 100-годишнината от рождението на художника Генко Генков, част от поредицата – Прочути непознати. Това е проект на бургаския режисьор Тодор Тодоров за създаването на серия от документални филми за големи, но не толкова познати български творци, писатели, учени и дейци. В този епизод участват актрисата и режисьор Боряна Пунчева, художникът и директор на Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ – Георги Динев, изкуствоведът и уредник на Софийска художествена галерия Красимир Илиев и художникът Илиан Урумов. Под формата на интервю с тях, филмът ни разхожда из ексцентричното житие на художника Генко Генков и представя голяма част от най-знаковите му картини.

Сред другите заглавия ни очакват филми от САЩ, Канада, Испания и Великобритания, в които ще имаме удоволствието да видим резултата от срещата между двама от гигантите на изкуството – Салвадор Дали и Уолт Дисни. Ще проникнем в тайните и духовните измерения на часовникарския занаят, ще се запознаем с кинетичните скулптури на Тео Янсен и с необичайните творби на италианския съвременен артист – Микеланджело Пистолето. Една селекция, която ще провокира твореца във всеки един зрител.

Къде: „Клуб на пътешественика“, София

Кога: 17.05.23 от 20:00ч

Пълна програма и билети на https://kinematograf.bg/programa

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *