Вторият семестър на инициативата Европейско кино за учащи включва прожекции на пет филма и една специална презентация, които ще се проведат между 27 април и 29 май 2023. Програмата показва избрани заглавия от съвременното европейско кино на ученици и студенти при вход свободен. Филмите ще бъдат представени от режисьорката и основател на филмовата школа „Кино Клас“ Надежда Косева и програмния директор на Дома на киното Христо Христозов, а след края на прожекциите са предвидени дискусии с младите зрители.

Стартът беше даден на 27 април с презентацията, подготвена от създателя и директор на София Филм Фест – Стефан Китанов под надслов „София Филм Фест и първите 30 години“. Какво знаете за историята на София Филм Фест? Какво знаете за Дома на киното? Кои са тайните около подготвянето на един филмов фестивал, кои важни личности от света на киното са гостували в Со­фия през годините, как се подготвя филмовата програма? Отговорите на тези и много други въпроси, както и историята на пътя изминат от улицата до ордена на Британската империя, ще получите лично от Стефан Китанов. За да бъде максимално богата историческата картина, отправяме покана и за откриването на изложбата с хроника на СФФ през го­дините – тя ще бъде предоставена на вниманието на публиката във фоайе­то на Дома на киното до края на месец май.

Пълнометражният дебют на режисьора Орлин МилчевИзкуството да падаш“ бе представен премиерно в официалния конкурс U18 Youth Film на 32-рия МФФ в Котбус, а в програмата на 27-ия София Филм Фест бе удостоен с Наградата на публиката. Историята проследява еволюцията на сдържаната, но чувствителна 17-годишна Бори, която живее само с грижовния си дядо и с артистичната си, но алкохолно зависима майка. Израснала без баща, Бори не се огъва пред униженията на момчетата. Започва да тренира джудо и постепенно осъзнава, че преди да се научи да побеждава другите, трябва да победи самата себе си. Сценарият е на Неда Филчева и Марин Дамянов, оператор е майсторът Емил Христов, а в ролите са великолепни актьори като Елена Замяркова, Александра Сърчаджиева, Ивайло Христов, Иван Бърнев, Валери Йордано. Продуцент на филма е Павлина Желева (Геополи ООД), копродуценти са Доли медия студио, Трансформърс и Кинолайт. Филмът ще бъде представен в Дома на киното от неговия екип на 12 май, петък, от 18:00 часа.

Чудесният рисуван разказ „Титина“ на Кайса Нес, копродукция между Норвегия и Белгия, пригоден за възприемане от незрящи хора и ще бъде прожектиран от екипа на Дома на киното и София Филм Фест в Средното училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“ на 16 май, вторник. Този анимационен шедьовър разказва за италианския инженер на дирижабли Умберто Нобиле, поканен от норвежкия изследовател Роалд Амундсен да конструира летателен уред, с който да покори Северния полюс. Нобиле се възползва от възможността да влезе в историята. Той взема любимото си куче Титина и необикновеното трио се отправя на експедиция към последното неизследвано място на Земята. През погледа на четириногата знаменитост Титина зрителите ще (пре)открият една истинска история за триумф и страст към пътешествия и приключения. Филмът е пригоден за свободно възприемане от хората с нарушено зрение благодарение на „Андарта Студио“, както и с подкрепата на „Гранд оптикс” и „Джой оптикс”.

Повелителят на горите“ на легендарният германски режисьор Фолкер Шльондорф е портрет на един забележителен човек, чието дело е удостоено през 2018 година с алтернативна Нобелова награда – приза Right Livelihood. Тони Ринаудо е австралийски агроном, който революционизира идеите за възстановяване на гори и селскостопански култури в Африка. Той е намерил начин да стимулира повторното израстване на дървета от все още живи пънове и корени, които са формирали своеобразна „подземна“ гора в продължение на десетилетия – благодарение на тази естествена регенерация не само се възстановява почвата, но се осигурява препитание на хиляди земеделци в Африка. Ринаудо работи в продължение на 30 години в региона Сахел (на юг от Сахара и на север от Суданската савана). „Вождът на всички фермери“ е следван от Шльондорф в Нигер, Гана, Буркина Фасо, Мали, Сенегал, Етиопия в опит да конструира картина на климатичните промени, миграционните вълни и трансформациите вследствие естествената регенерация, контролирана от фермерите. Поканата към младата публика да види този удивителен и вдъхновяващ документален филм е за 19 май, петък, от 18:00 часа.

Най-новият филм на румънския режисьор Раду МунтеанИнтрегалде“ бе представен премиерно в „Петнайсетдневката на режисьорите“ – специалната програма на фестивала в Кан, и бе удостоен с престижни награди на фестивалите в Хайфа, Триест, Намюр и Хихон. Историята проследява група хора, поели на хуманитарна мисия в отдалечен регион на Трансилвания, но когато по калния път към градчето Интрегалде срещат объркан възрастен мъж, ситуацията се усложнява неимоверно много… Прожекцията е предвидена за 22 май, понеделник, начален час 18:00.

В последния понеделник на месец май – 29 май, от 18:00 часа каним младите зрители на среща със сценариста и режисьора на най-успешните нови български филми за подрастваща публика – Андрей Хадживасилев. Той лично ще представи „Случаят Тèсла“ – най-новия си разказ за приключенията на 12-годишния „изобретател“ Тони, който разработва уред за синтез на безжично електричество, вдъхновен от ексцентричния учен Никола Тесла. Тони вярва, че откритието му ще разреши световната енергийна криза. За негово разочарование се налага да замине на лагер със съучениците си. Но оцеляването сред природата няма да е единственото препятствие за Тони. Скаутският лидер Виктор пречи на плановете му, иска да спечели сърцето на Рая, докато тя разплита загадката за тайнствен върколак, бродещ в гората.

Проектът „Европейско Кино За Учащи“ е финансиран от „Програма култура“ на Столична община и паневропейската верига киносалони Европа Синемас.

Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *