Всяка година селекцията на Кан поднася изненади. Очакванията към творбите, които ще се срещнат за първи път с публиката на най-престижния филмов форум през май, винаги са големи – особено към авторите, които са предпочитани от френските селекционери. Един от тях е и японският майстор Хирокадзу Корееда, който ще представи своя най-нов филм – Monster. Не бива да се пренебрегва фактът, че миналата година режисьорът участваше в основния конкурс със своя филм Broker и му бе присъдена наградата на Екуменическото жури, както и приза за най-добър актьор – на прочутия корейски актьор Сонг Канг-Хо; преди пет години неговите уникални Джебчии спечелиха на Корееда най-престижната „Златна палма“, а пре3 2013 година филмът Like Father, Like Son получи Наградата на журито – вторият по значимост приз след така жадуваната „палма“.

Споменаваме тези подробности с уточнението, че ако според журито Monster се окаже най-доброто предложение в тазгодишната официална селекция на Кан, Корееда би станал вторият японски режисьор (след Шохей Имамура), притежател на две „Златни палми“. Но – да не прибързваме – тепърва предстои да бъдат гледани всички избрани филми от авторитетни филмови хора, които ще се произнесат в края на месец май. А сега е време за трейлър на Monster – гадайте на воля как се развива сюжета, а онези от вас, които разбират мелодичната японска реч, ще помолим да споделят детайли за завръзката и конфликта в историята.

Любопитно е, че за първи път от своя пълнометражен дебют през 1995 година, Хирокадзу Корееда решава да адаптира сценарий на друг автор и обединява усилията си с актуално за тв-индустрията в Япония име – Юджи Сакамото (I Fell In Love Like A Flower Bouquet). Ето какво гласи официалният синопсис на Monster:

Когато нейният син Минато започва да се държи изключително странно, майката Саори усеща, че нещо особено се случва с него. Тя открива, че за проблема е отговорен един от учителите и незабавно отива в училището, за да разбере какво всъщност става. Докато историята се разкрива пред зрителите през погледите на майката, на учителя и на детето, истината постепенно излиза наяве…

В ролята на самотната майка влиза актрисата Сакура Андо, позната на публиката от Джебчии; в останалите роли са Нагаяма Ейта, Такахата Мисуки, Какута Акихиро, Накамура Шидо, Танака Юко и децата актьори Соя Курокава и Хинатааре Хиираги. Копродуценти на Monster са Кенджи Ямада и Генки Кавамура, като с последния Корееда си сътрудничи отново – след работата по поредицата Makanai: Cooking For The Maiko House, която може да бъде видяна в Netflix.

Японският режисьор има привилегията да работи по своя най-нов филм и с легендарния композитор Рюичи Сакамото, който напусна този свят в самия край на месец март. Всеки киноман познава неговата музика, композирана за Последният император на Бертолучи и удостоена с „Оскар“, както и незабравимите композиции за Merry Christmas, Mr. Lawrence, The Sheltering Sky, The Revenant, Minamata и още десетки творби.

Продуцентските компании, които стоят зад Monster са Toho, Gaga Films, Fuji Television Network, AOI Pro и Bun-Buku. Непосредствено след премиерата на филма в Кан се очаква той да бъде разпространен в Япония от 2 юни; надяваме се да имаме шанс да го видим на голям екран и у нас.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *