Малко млади режисьори според нас имат толкова нереализиран потенциал, колкото Дейвид Лоуъри. И това въобще не е коментар върху качеството на киното му, тъй като той е правил наши любими филми. Но прекрасното му indie въображение според нас не принадлежи сред редиците игрални Disney римейкове, а предстоящият Peter Pan & Wendy, който излиза (или по-скоро бива забутан) на 28 април в Disney+, ще бъде вторият му такъв проект. Макар и някои хора да смятат Драконът, моят приятел за едно от най-добрите предложения в този проклет поджанр, ние смятаме, че Лоуъри можеше да бъде един от най-уважаваните съвременни режисьори, ако се фокусираше повече върху проекти като прекрасните A Ghost Story и The Green Knight.

Именно затова очакваме с нетърпение следващия му проект, който се оформя да бъде перфектна стъпка нагоре (от гледна точка на амбиции и бюджет) за режисьора. Mother Mary, който Лоуъри ще режисира по свой сценарий, бива описван като „епична поп мелодрама“, разказваща за отношенията между музикант и емблематичен моден дизайнер. Това на теория ни звучи готино дори и без да знаем кой ще го режисира, но идвайки от ума на Лоуъри, Mother Mary се превръща в един от най-очакваните от нас  проекти за следващите няколко години. „Поп мелодрама“ е перфектен проект за режисьора, чийто пъстър екзистенциализъм направи The Green Knight един от най-добрите филми на 2021 и който ни дари с „емо“ шедьовъра A Ghost Story, който дори включваше величествена сцена, където поп песен пречупва бариерите на тъгата, та дори и на времето. 

Главната роля на певицата в Mother Mary ще бъде поета от Ан Хатауей, която след един по-слаб период (гледаме теб, The Witches) има потенциала да направи малък comeback. Миналогодишният Armageddon Time ѝ даде прекрасна роля, която успя да изпъкне в един особено силен ансамбъл, а новият й филм Eileen бе сред големите хитове на Сънденс 2023. Срещу нея ще играе Микаела Коел, която се издигна в очите на публиката след обичаната от критиците HBO драма-комедия I May Destroy You, в която тя пое не просто главната роля, но и продуцентски, сценаристки и режисьорски задължения. Звучи като интересен състав от актьори за режисьор, който винаги е разбирал качествата на интересни млади звезди (Кейси Афлек, Руни Мара, Дев Пател, Алисия Викандер).

Като чуем описанието на Mother Mary, най-голямата ни надежда е, че ще бъде поне до някаква степен мюзикъл, тъй като вярваме, че Лоуъри би могъл много умело да си борави с магическия реализъм, вроден в този жанр. Charli XCX (добър избор) и Джак Антоноф ще продуцират оригинални песни за филма, но се надяваме (и вярваме, че е напълно вероятно) те да не бъдат просто изпълнения от кариерата на главната героиня, а да разбиват реалността, за да разказват историята. Поп музиката рядко е основния стил в мюзикъли, което направим Анет на Леос Каракс от 2021 толкова специален. Там ексцентричните Sparks вложиха техния поп-екзистенциализъм в една модерна опера и вярваме, че филмът на Дейвид Лоуъри има шанса да бъде също толкова чудат, интригуващ и музикално дързък.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *