Берлинале 2023 тече и някои от големите премиери започват да събират внимание. Deadline сподели първия тийзър на Golda, в който Хелън Мирен поема тежката на роля на емблематичната министър-председателка на Израел Голда Меир. От известно време онлайн циркулират снимки от този проект, на които Мирен е почти неразпознаваема под грима, с който играе Меир. Макар че случаят тук е типичният кастинг, в който британски артист играе значителна еврейска фигура, което би могло да значи неубедителна имитация на акцент и цялостно поведение, но Мирен е велика (и я обичаме) и вярваме, че ще бъде успешна в ролята.

Голда Меир става министър-председател по време на един от най-тежките периоди в конфликта между Израел и Палестина. До ден днешен тя е противоречива фигура в очите на историците, носейки със себе си много успехи, но и значителни провали във връзка с войната. И въпреки това репутацията ѝ продължава да е все още силна заради имиджа ѝ, не просто защото е първата жена в позиция на политически лидер в Близкия изток, но и заради уникалния ѝ стил на уверено, практично говорене. Тя се счита за важна фигура за дипломатичното развитие на Израел и постига всичко това, докато се бори с рак.

Всичко това звучи като перфектен материал за суха биография с актьорски showcase, предназначен за „Оскар“, но се надяваме Golda да ни изненада приятно. Режисьорът Гай Натив (Skin) обещава задълбочен поглед под повърхността на мита за Меир. Все пак тя вече е била представяна няколко пъти във филми, най-значително за нас в малката си, но запомняща се роля в любимия ни Мюнхен на Стивън Спилбърг, където бе изиграна от Лин Коен. Там тя бе почти неземна фигура, която виси над главите над героите, намиращи се в комплексна политическа ситуация, дори когато не бе на екран.

Golda обещава да разгледа тази комплексност – в споделения тийзър виждаме разговор между Меир и прословутия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър (Лиев Шрайбър), с когото взимат решение, засягащо животите на хиляди войници – но също така да покаже слоевете на Голда Меир като човек. Вижте видеото, а веднага след това ще откриете и няколко снимки на Хелен Мирен на снимачната площадка на филма.

Golda e режисиран от Гай Натив и написан от Николас Мартин. В ролите участва Хелън Мирен, Зед Йосеф, Клодет Уилямс, Хенри Гудман и Лиев Шрайбър.

Премиерна дата все още не е насрочена.  

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *