Ари Фолман е истински майстор – владее до съвършенство рисуваните форми и пресъздава истории, които остават задълго в съзнанието на публиката. Съвсем неслучайно неговият филм „Валс с Башир“ получи номинация за „Оскар“ и бе оценен по достойнство в цял свят. И макар отдавна да не ни е попадала в полезрението негова творба – след „The Congress“, създаден по „Конгрес по футурология” на Станислав Лем, чиято премиера беше в Кан през 2013 година, сега е време за нова среща с изкуството на анимацията, защото отново Кан ще посрещне неговият най-нов филм, с премиера извън конкурсната програма – „Where is Anne Frank?“.

Темата за човечността и спасението на душите на хората отново присъства в сюжета, подобно на предишните му филми – акцентът е върху легендарната Ане Франк, загинала в концентрационен нацистки лагер в края на Втората световна война, и върху образа на нейния прочут дневник – девойката Кити, на която Ане доверява всички детайли от последните години на своя млад живот.

Светът познава историята на Ане Франк не само от издадения две години след смъртта ѝ дневник, но и от телевизионните и филмови адаптации, създавани през годините. Ари Фолман успява да проследи последните дни на Ане в синхрон нашето съвремие, изпълнено с предразсъдъци и стереотипи – именно тях трябва да победи енергичната и устремена към истината Кити… Ето какво гласи официалният синопсис на тази рисувана притча:

Кити е близката, ала въображаема приятелка на Ане, която отчаяно иска да докаже, че момичето е все още живо. Кити е съвременно младо момиче – дива, умна, упорита, дръзка, нищо не може да я спре; тя бяга от дома на Ане Франк, открадва нейния прочут дневник и поема към най-трудното пътешествие: тя иска да разбере каква е съдбата на Ане и нейното семейство, след ареста им от хората на Гестапо…

Съвсем естествено е „Where is Anne Frank?“ на Ари Фолман да бъде показан първо на най-престижния филмов форум в света. Премиерата е утре – 9 юли 2021. Със своеобразния „печат на одобрение“ от Кан тази анимационна творба трябва да има завидна фестивална съдба – ще очакваме новини за пътешествието ѝ по света.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *