Много пъти сме чували фенове на книги, комикси, игри, анимета и всякакви други източници да се жалват (прекалено дори), че когато Холивуд реши да прави адаптации на любимите им неща, те ще ги „развалят“. Не, че ги виним, Холивуд наистина често не успява да запази артистичния интегритет на много подобни произведения, когато се заеме с тях. Съмняваме се обаче феновете на опера да изпитват същите притеснения – тяхната любима музика се използва, за да се продават фаянс и кренвирши, колко по-зле би могло да стане?

Сега един брилянтен хореграф и процъфтяващ режисьор, Бенджамин Милпие (познат още като господин Натали Портман), ще ни покаже какво може да се постигне от някой, който адаптира една от най-известните опери за модерна аудитория като филмов мюзикъл.

Милпие се захваща с Кармен (Carmen) на Жорж Бизе, една от най-популярните и изпълнявани и до днес опери, която пленява публиката с комедията и сложната си любовна история. Накратко, оригиналният сюжет разказва за дон Хосе, наивен войник, съблазнен от пламенната циганка Кармен. Хосе изоставя старата си любов и военните си задължения, но Кармен е влюбена в красивия тореадор Ескамийо, заради което Хосе я убива. В адаптацията на Бенджамин Милпие предполагаме, че ще бъде следван този основен сюжет, но с някои промени – най-вече защото жената да бъде обвинявана за това, че мъжът я убива вече не е приемливо за публиката. Във филма главният мъжки персонаж се нарича Ейдън, а Кармен пътува от Мексико до Лос Анджелис в търсене на свобода.

Композиторът Никълъс Брител, номиниран за „Оскар“ за If Beale Street Could Talk и Moonlight, пише оригинална музика за филма. В главните роли ще видим Мелиса Барера, чията звезда изгря в Писък 5 и In The Heights и Пол Мескал, когото напоследък обожаваме навсякъде – в любимия на много от нас Aftersun, в The Lost Daughter, Normal People и т.н. Нямаме търпение да ги видим заедно на екран, особено пък в мюзикъл.

Искате ли бърз поглед към това какво става, когато режисьорът е хореограф по призвание? Насладете се на красотата на трагично кратките кадри, които виждаме и тръпнете в очакване с нас за нови такива:

Кармен (Carmen) е режисиран от Бенджамин Милпие (Black Swan), за когото това е първи пълнометражен филм като режисьор. В главните роли ще видим Мелиса Барера, Пол Мескал и Рози де Палма.

Филмът за момента е имал една прожекция на миналогодишния фестивал в Торонто. Планиран е с много ограничен показ и ще излезе на 21 април тази година само в Ню Йорк и Лос Анджелис, но след това, предполагаме, че ще започне да се появява по европейските фестивали.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *