Стивън Спилбърг все още е кралят на киното и няма планове да спира да ни впечатлява. След като най-скорошният му филм Семейство Фейбълман получи 7 номинации за „Оскар“, режисьорът се запъти към Берлин, където 73-тото издание на Берлинале го награди с престижния „Златен лъв“. И ако това не беше достатъчен mic drop, 76-годишният майстор потвърди на пресконференцията, че макар и да няма планове за следващ филм (подозрително избягвайки обявения римейк на Bullitt с Брадли Купър), той подготвя амбициозна продукция на един от великите нереализирани проекти в историята на киното.

Говорим, естествено, за Наполеон (Napoleon), който бил проект-мечта на легендарния Станли Кубрик още от 70-те, но никога не се сбъднал поради куп причини, една от които без съмнение е трудността този материал да бъде събран в дължината на игрален филм. Самият Кубрик обмислял да превърне проекта си в минисериал, ала това също не се осъществило. Но ако има някой, който може да се справи със задачата, то това е Спилбърг, който вече успешно филмира другия голям нереализиран проект на ментора си, Изкуствен интелект, създавайки велик филм, достоен за репутацията на недостижимия Кубрик.

Пишем за Наполеон още от 2013, когато Баз Лурман се спрягаше за режисьор, което можеше да бъде интересно, но така и не стана действителност. Години по-късно получихме новина, че Кари Фукунага ще поеме сериала, което звучеше като интересен избор, докато не излязоха обвинения против него за токсично сексуално поведение, което, както Холивуд обича да казва, го канселира поне временно. Стана ясно, че проектът не може да продължи с Фукунага начело, което ни накара да се съмняваме, че някога въобще ще го видим.

Но сега Стивън Спилбърг потвърди, че HBO се готвят да започнат масивна продукция на 7 епизода, базирани на оригиналния сценарий на Кубрик. Режисьор все още не е обявен – самият Спилбърг ще е прекрасен избор, но честно казано се надяваме на някой друг. Не искаме поредния майстор на киното да бъде премахнат от големите екрани и да попадне в капана на престижната телевизия, дори и да вярваме, че точно този режисьор би го направил по-добре от повечето други. Въпреки че наскоро Спилбърг каза, че обмисля да режисира сериал, не вярваме, че наистина би изоставил киното в тази късна точка на кариерата си.

И все пак, колкото и иронично да звучи, се надяваме някой истински талантлив режисьор да поеме Наполеон. Все пак говорим за легендарен проект сред феновете на киното и за история за един от най-интересните хора, живели някога. Любопитни сме тази година да видим посветения на Наполеон Kitbag на Ридли Скот с Хоакин Финикс, който би могъл да убие интереса ни към сериала, но сигурно ще бъде доста различен прочит от този на Кубрик. За проекта на HBO се надяваме да видим интересен прочит на автор, който не се прекланя пред легендарния режисьор, а черпи вдъхновение от него за собствената си визия. Ако този автор се окаже Стивън Спилбърг, в режисьорска или продуцентска позиция, надеждите ни биха се покачили още повече. А кой знае? Може Наполеон така и да не се случи. В определен смисъл има нещо поетично и в това.  

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment