С любовта си към специалните ефекти и чудатите създания, Гийермо дел Торо винаги е бил перфектен за stop-motion анимацията. След като миналогодишният Пинокио стана голям хит сред критиците и публиката, дори получавайки номинация за „Оскар“ за най-добър анимационен филм (а най-вероятно и ще спечели), Дел Торо подготвя нов проект със същия екип от аниматори.

Филмът ще бъде базиран на романа The Buried Giant на носителя на Нобелова награда за литература Казуо Ишигуро. Романът е перфектен за този стил анимация, разказващ история с фантастични елементи, развиваща се след смъртта на крал Артур и включваща саксонски воини, кралски рицари и мистериозни магии. Сюжетът се върти около възрастните родители Аксел и Беатрис, които търсят изгубения си син, който почти не могат да си спомнят благодарение на тайнствена мъгла, замъгляваща спомените на жителите на цялата земя. Романът разглежда силата на спомените и начина, по който колективните преживявания ни свързват – две теми, които доста си отиват с интересите на дел Торо.

Новината за The Buried Giant пристига не просто след номинацията на Пинокио за „Оскар“, но и тази на Казуо Ишигуро за най-добър адаптиран сценарий за филма Living, който е римейк на Ikiru на Акира Куросава. Ишигуро обаче няма да адаптира собствения си роман за анимационния филм на Дел Торо – сценарият ще бъде написан от режисьора и Денис Кели (който успешно превърна класиката на Роалд Дал Матилда в Бродуей мюзикъл).

Макар че мненията за Пинокио (и за Дел Торо като цяло) да не са изцяло позитивни, ние не можем да не сме заинтригувани от новите проекти на мексиканския режисьор, особено когато поддържат жива една рядка, но специална форма на изкуство. Пожелаваме успех на Гийермо дел Торо и неговите кукли, които оживяват на екраните ни!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Това ли е проектът, за който Дел Торо загатна в скорошни интервюта? Като го попитаха да даде подробности, той отказа понеже се пази в тайна. Чудесна новина, но мислех, че работи и по игрален филм? И в двата случая – добри новини за киното.

    1. и по игрален филм работи.

  2. Супер. Пинокио ми хареса, въпреки че съм гледал 5-6 версии през годините 🙂