Почти седем години са се изнизали неусетно от момента, в който се бяхме ентусиазирали около слуховете за екранизация на Хрониките на Амбър (The Chronicles Of Amber).  И в новината от тогава също се беше „намърдал“ вездесъщият Джордж Р. Р. Мартин като близък приятел на най-любимия ни Роджър Зелазни, макар че според част от екипа ни Мартин само може (благородно) да завижда на Зелазни за необятното въображение, изключителни знания и уникална ерудиция и да признава пред почитателите си, че Зелазни е „разказвач, който няма равен на себе си и създава уникални светове – цветни, екзотични и незабравими, изключителни за фентъзи-жанра!

И когато вече си мислехме, че поредната вдъхновяваща идея се е заклещила в „ада на незавършените проекти“, дойде моментът отново да се заговори за лелеяната адаптация на прочутия цикъл от десет книги. Винаги сме вярвали на правилото „по-добре късно и по-съвършено изпипано“, отколкото „прибързано и недомислено“, затова новината, че Стивън Колбер се присъедниява към Робърт Къркман (The Walking Dead) и Винсънт Нюман като продуцент на бъдещата телевизионна поредица, възражда надеждите ни за happy end на тази сага.

Всеизвестен е фактът, че водещият на „Късното шоу“ на CBS е тотален фентъзи фен и сме сигурни, че ще вложи част от своята неизчерпаема енергия в развитието на сценариите и продуцирането на Хрониките на Амбър. Неговата компания Spartina обединява ресурси със Skybound Entertainment на Къркман и Vincent Newman Entertainment, за да бъде разказана мега-историята на легендарния принц Коруин и неговия син Мерлин, срещнала се през годините с милиони фенове в цял свят. Продуцентският екип скоро ще започне търсенето на автор, който да се захване с неимоверно трудната задача да адаптира романите на Зелазни. Ето какво споделя Стивън Колбер:

Нося историята на Коруин във въображението си повече от четири десетилетия и съм въодушевен от възможността да си партнираме със Skybound и Vincent Newman, за да вдъхнем живот на тези светове. Всички пътища водят към Амбър и аз ще съм много щастлив, ако ги извървим!

Изпълнителният директор на Skybound Дейвид Алпърт потвърждава отново, както и преди седем години, че стремежът да бъдат адаптирани Хрониките на Амбър е една от мечтите на живота му и няма търпение легионите от почитатели, както и фенове от новите поколения, да се срещнат с филмовите образи на този свят. Винсънт Нюман също признава, че за целия екип е привилегия към каузата им да се присъедини професионалист и почитател на Амбър като Стивън Колбер!

Принцовете и принцесите на Амбър

Първата част от поредицата – Деветте принца на Амбър е публикувана през 1970 година, а историята започва със събуждането на Коруин на Земята, който няма никакви спомени, но постепенно осъзнава, че е принц от кралско семейство, владетели на Амбър. Той и близките му притежават способности да пътуват през различни измерения на реалността, наречени „сенки”. Нашата Земя е една от „сенките” на Амбър – първичната и истинска реалност. Десетте книги условно се разделят на две части – цикъл, посветен на Коруин, и цикъл, посветен на неговия син Мерлин.

За момента няма яснота дали някоя телевизионна или стрийминг платформа ще се ангажират с излъчването на сериала; първоначално обсъждане на сделка се очаква със CBS Studios, но това не означава, че те ще застанат със сигурност зад проекта. Бъдете сигурни, че ако се появят новини по темата – със сигурност ще поднесем ъпдейт в „операционния“ поток.

Роджър Зелазни се чуди дали ще излезе нещо от тази адаптация.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Можете да бъдете сигурни че и това ще бъде замърсено с джендъри, педали, черни и т.н.