От известно време се носят слухове, че Ридли Скот има желание да направи продължение на хита Гладиатор(2000), който бе един от последните филми от ерата на Холивуд, в която високобюджетна историческа драма за възрастни можеше да бъде безспорен успех и в боксофиса, и сред Оскарите. Без съмнение има носталгия за такъв тип продукции и Скот продължава да се бори за тях (през 2021 дебютира цели две амбициозни драми, Последният дуел и Домът на Gucci, които, за съжаление, не намериха аудиторията си). За тази година 85-годишният режисьор ни е подготвил амбициозен филм за Наполеон с Хоакин Финикс и няма планове да забави темпото, тъй като Гладиатор 2 започва да се задвижва по интересни начини.

След дълъг кастинг, главната роля във филма (Луций, син на Луцила и племеник на Комод, изиграни от Кони Нийлсен и Хоакин Финикс в първия филм) бе дадена на Пол Мескал – 26-годишната звезда на сериала Normal People и филми като The Lost Daughter и God’s Creatures. Но (лично за нас) най-значителният му успех досега, е Aftersun – нискобюджетния дебют на шотландската режисьорка Шарлот Уелс, който без съмнение е един от най-добрите филми за изминалата година. Когато дебютира в Кан извън конкурентната селекция, това филмче изглеждаше като някакъв обскурен куриоз, но до края на годината събра изключително много инерция и попадна в множество класации, както и в дискурса за множество награди.

Мескал получи много хвалби за прекрасната си роля, показваща значителна дълбочина за един млад актьор. Преди сме виждали подобни филми като Moonlight да пожънват голям успех без никакви очаквания към тях, а само чрез чисто, майсторско кино. И преди сме виждали подобни актьори като Тимъти Шаламе да се възползват от артхаус успеха си и да изграждат кариерата си до нивото на звезди. Дали Пол Мескал има в себе си Холивудски leading man, предстои да видим. Но без съмнение изборът на Ридли Скот за тази роля само ни обнадеждава, че ще видим нещо интригуващо от Гладиатор 2.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *