В опит да изчистим съвестта си от интересни, но поизостанали новини, предлагаме кратичък ъпдейт на фрагмент от „бъдещите творчески планове“ на една от любимките ни в младото поколение британски актьори – Дейзи Ридли. Тя си е избрала проект, в който главно действащо лице е Агата Кристи – тя ще участва в него и ще бъде в екипа на изпълнителните продуценти.

В основата на The Christie Affair е едноименният роман на Нина де Грамон, който черпи вдъхновение от аферата на съпруга на Агата, която става широко достояние на публиката. Когато това се случва през декември 1926 година, прочутата писателка изчезва, а търсенето й се превръща във водеща световна новина (включително на първа страница на The New York Times), като в него се включват над 1000 полицаи, повече от 15 000 доброволци и няколко самолета, а също и сър Артър Конан Дойл със спиритически сеанс! След десетина дни легендарната авторка на криминални романи е открита на около 300 км от дома си, в един хотел, регистрирана под чуждо име. Любопитен акцент – тя въобще не споменава нищо за това премеждие в своята автобиография!

Романът на Грамон задава въпроса „какво всъщност се е случило в рамките на тези 11 дни?“. Разказът се води от името на любовницата на съпруга на Агата – Нан (в чиято роля влиза Ридли) и освен реалните елементи, в него присъстват драматични обрати и измислени сюжетни украшения, конструиращи убийство, което трябва да бъде разгадано, а съдбите на Нан и Агата се оказват преплетени по неочакван и от двете героини начин. Романът The Christie Affair излиза през февруари 2022 и светкавично се превръща в хит – на първа позиция сред бестселърите във Великобритания и в списъка с най-продавани и популярни книги на TheNew York Times. Адаптацията на текста е дело на Джулиет Тоуиди, в чиито активи са Death Comes to Pemberley, Calendar Girls и др. Ще ни е любопитно кой ще поеме режисьорската отговорност за този нов проект.

Макар да беше почти незабележимо, харесваме присъствието на Дейзи Ридли в адаптацията по Агата Кристи Убийство в Ориент Експрес, с което започна стремежът на Кенет Брана да върне интереса към творбите на уникалната британска писателка. Стремежът на младата актриса да експериментира с роли се доказва с участието й в Живият хаос, Sometimes I Think About Dying, The Marsh King’s Daughter, Young Woman and the Sea. Нямаме търпение да я видим във всичките превъплъщения, които си е избрала – без съмнение тя ще вложи всичко от себе си и резултатът ще бъде интересен като основа за анализ на нейния път след Рей от Междузвездни войни.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *