Колкото и да съм изпълнена с дълбоооки резерви по отношение на „кастинга” на основните роли в една от най-очакваните екранизации през 2012 година, не мога да не призная, че ми се разтуптява сърчицето при споменаване на нови неща около „Игрите на глада”. Постапокалиптичният свят, създаден от Сюзан Колинс, ме погълна подобно индианските книги, които владееха тийнейджърството ми. Затова напомням, че докато дойде следващия март, ще имаме още доста възможности да представяме различни детайли от рекламната кампания на филма. На вашето внимание – плакати на Окръзите!

Игрите на глада - плакат

Игрите на глада - плакат

Игрите на глада - плакат

Игрите на глада - плакат

Игрите на глада - плакат

Е, не на всичките 12 наведнъж! Наред със символът на каменоделците-строители от Окръг 2 (а това е и окръгът, от който Капитолът набира най-много „миротворци” – полицейски сили!) са представени Окръг 7, който осигурява дървен материал за Панем и нейната столица; Окръг 8 с текстилната си индустрия; Окръг 9, чиито поминък е отглеждане на зърно и разбира се – символът на Окръг 12 включва миньорска каска, защото там се намират източниците на въглища за държавата. За всички, които не са се срещали още с „Игрите на глада” припомням, че именно от родния на Катнис Евърдийн Окръг 12 започва нейната история, превърнала я в „сойка-присмехулка”. Но… тук се налага да замълча, за да не се/ви изкуша с повече подробности! Въпреки че ненавиждам телевизионните реалити-шоута и насилието, в тази книга открих много други детайли и образи, които буквално ме обсебиха за няколко дни. Препоръчвам горещо на всички приключенски натури!

И за да бъде „зарибявката” пълна, в неизбежното виртуално пространство на социалната мрежа са плъзнали „Окръзи”, като всеки от тях започва да набира „like”-чета. Очевидно стратегията за популяризация на филма включва „viral” елемент, който със сигурност ще проработи, особено на ниво потенциални-зрители-тийнейджъри, които киснат 24/7 във Facebook. О, и вече е създаден специален сайт с регистриране на граждани на Панем и други джаджи, които да подхранват впечатлението за реално-съществуване – http://www.thecapitol.pn/. Може би трябва да се „преброя” там, за да видя изявление „на живо” на Президента Сноу, в чиято роля ще влезе дълбоко уважаваният от мен Доналд Съдърланд.

Ето и официалния синопсис на филма:

В руините на някогашната Северна Америка се намира държавата Панем с блестящата си столица Капитол и дванайсетте й окръга. Капитолът е безмилостен и държи окръзите в подчинение, като ги принуждава да изпращат по едно момче и едно момиче на възраст между дванайсет и осемнайсет години за ежегодните Игри на глада – реалити шоу, предавано на живо по телевизията.
Катнис Евърдийн знае, че подписва смъртната си присъда, когато доброволно заема мястото на по-малката си сестра в Игрите. Катнис неведнъж е била близо до смъртта и оцеляването се е превърнало в нейна втора природа. Но ако иска да победи, ще се наложи да избира между оцеляването и човечността, между живота и любовта.

Режисьор на филма е Гари Рос („Плезънтвил”, „Воля за победа”), а в ролите ще видим Дженифър Лорънс, Джош Хъчърсън, Лиъм Хемсуърт, Елизабет Банкс, Уди Харълсън, Станли Тучи, Уес Бентли, Доналд Съдерланд, Тоби Джоунс, Лени Кравиц, Пола Малкълмсън и др..

Премиерата на филма на 23 март 2012.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Най-якото в плакатите е изречението „Like your district immediately“ 🙂 В Панем нямаш право на избор и време за размотаване! 🙂

    Но пък „сойка-присмехулка“ е ужасно! Вярно е тежко за превод, но в оригинал определено не звучи толкова смотано.

  2. хаха – използвам „официалните“ обяснения от книгата – кръстоска между сойка-бъбрица и присмехулник 😉 не бих си позволила да правя корекции на вече добила публичност информация 😛

    ами, Дрин, то няма яки – всички са „постапокалиптично-средновековни“ 8)
    така де, без ядрено-атомния Окръг 13, от описанието на който си спомних противобомбените учения от детството си – бля… Окръг 1 обработват скъпоценни камъни и изработват ценни предмети за Капитола, Окръг 4 е рибарския, Окръг 11 май беше с производството на плодове, защото оттам е малката Ру, която може да „лети“ по дърветата… Останалите три нещо ми убягват като „специализация“.
    Най-много очаквам да видя как се е справил Лени Кравиц с ролята на Цина – това е един от най-свестните, cool-пичовски персонажи в книгата!
    ‘ай’е – стига толкова! 😛 😀