Може би недостатъчно често обръщаме внимание на документалния жанр в новинарския ни поток, но това е следствие на по-малкия процент новини, свързани с документални филми. В момента, в който журито във Венеция награди All the Beauty and the Bloodshed, всички спецове заговориха за ценния материал, който представя и представлява всяка документална творба – и след няколко дни отново се върнаха към обсъждане на драматични стрийминг проекти и идеите за високобюджетни истории.

Американската филмова академия на няколко пъти е номинирала творби в няколко категории, които наистина заслужават подобно внимание – най-скорошни примери са Медена земя (номинации за най-добър международен и най-добър документален филм) и Бягство (номинации за най-добър анимационен, международен и документален филм). Може би водещият мотив е надежата да се обърне по-специално внимание на тези филми, но в реалността цифрите са най-важната мерна единица – дори и в държави, в които разпространението на документално кино е на изключително високо ниво, приходите в боксофис класациите са десетки и стотици пъти по-малко в сравнение със средностатистическите игрални заглавия от седмичния репертоар.

Макар да не сме имали възможност (все още) да видим всички заглавия, които академиците са оставили в краткия списък с кандидати за предстоящите номинации, вече си имаме фаворити – това са посветеният на великия и единствен Дейвид Боуи Moonage Daydream, споменатият вече носител на „Златен лъв“ All the Beauty and the Bloodshed, бижуто All That Breathes и одата за Ленард Коен Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song (така де – тези, за които сме писали!).

Ето и пълният списък с пълнометражните документални филми, от които ще се избира:

All That Breathes
All the Beauty and the Bloodshed
Bad Axe

Children of the Mist
Descendant
Fire of Love
Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song
Hidden Letters
A House Made of Splinters
The Janes
Last Flight Home
Moonage Daydream
Navalny
Retrograde
The Territory

Късометражните форми са на почит за много майстори на филмовия разказ, а ето и трите списъка със заглавия, които ще се състезават за номинации в категориите най-добър късометражен документален, игрален и анимационен филм:

ДОКУМЕНТАЛНИ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ:

American Justice on Trial: People v. Newton
Anastasia
Angola Do You Hear Us? Voices from a Plantation Prison
As Far as They Can Run
The Elephant Whisperers
The Flagmakers

Happiness Is £4 Million
Haulout
Holding Moses
How Do You Measure a Year?
The Martha Mitchell Effect
Nuisance Bear
Shut Up and Paint
Stranger at the Gate
38 at the Garden

ИГРАЛНИ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ:

All in Favor
Almost Home
An Irish Goodbye
Ivalu
Le Pupille
The Lone Wolf
Nakam
Night Ride
Plastic Killer
The Red Suitcase
The Right Words
Sideral
The Treatment
Tula
Warsha

АНИМАЦИОННИ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ:

Black Slide
The Boy, the Mole, the Fox and the Horse
The Debutante
The Flying Sailor
The Garbage Man
Ice Merchants
It’s Nice in Here
More than I Want to Remember
My Year of Dicks
New Moon
An Ostrich Told Me the World Is Fake and I Think I Believe It
Passenger
Save Ralph
Sierra
Steakhouse

Всички номинации за наградите „Оскар“ ще бъдат обявени на 24 януари 2023 година. Церемонията по връчването на 95-те награди „Оскар“ ще се проведе на 12 март в Dolby Theatre at Ovation Hollywood. А понеже много харесваме Save Ralph на лудия Тайка Уайтити, представяме го тук отново на вашето внимание!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *