Една историческа драма по велик роман и една класическа комедия от 80-те привличат ценителите към зала „Славейков“ в София и програмата на Френския институт с филми на неподражаемия бохем Жерар Депардийо.

Тази вечер от 18:30 часа е прожекцията на Изгубени илюзии на Ксавие Джаноли с Депардийо и Сесил дьо Франс, Ксавие Долан, Венсан Лакост, Бенжамен Воасан, Андре Маркон, Жана Балибар…

Внушителната костюмна драма е адаптация по романа Изгубени илюзии, част от епическия цикъл Човешка комедия на френския писател Оноре дьо Балзак, разкриващ облика на френското общество от Великата френска революция до края на Юлската монархия. Изгубени илюзии е отражение на трагичната епоха след разгрома на Наполеон. Това е времето, когато възходящата буржоазия постепенно налага своята все още млада пошлост и когато старата родова аристокрация, вече подстригана от ножицата на гилотината, се опитва да прелее нова кръв в старческата си немощ.

Награди и номинации:

2022: Пет номинации за награда „Люмиер“: за най-добър филм, най-добър актьор (Бенжамен Воасан), режисура, сценарий, операторско майсторство
2021: Номинация за наградата на публиката от Международния филмов фестивал в Сан Себастиан
2021: Номинация „Златен лъв“ за най-добър филм от кинофестивала във Венеция

А утре, 10 декември, от 19:00 часа на гости идва Чичо ми от Америка. Романтична класическа комедия с Роже Пиер, Никол Гарсия, Мари Дюбоа и, разбира се, Жерар Депардийо

Ето го и сюжета: Три съдби – на журналист, директор на новините в радиостанция, на син на земеделец, преминал в текстилната промишленост, засегната от кризата, и на дъщеря на работник, издигнала се до дизайнер – се съпоставят като контрапункт на теориите на биолога професор Лаборит, чиято лаборатория изследва поведението на плъхове и хора живеещи в общност.

Вече близо пет десетилетия Жерар Депардийо пробива световните киноекрани, след което изчезва и се появява там където най-малко го очакваме. Неизменен персонаж на френското кино, енигматична личност, чиято чувствителност и очарование умело се прикриват зад показна сила и могъщество. Изобилната му филмография включва повече от двеста филми. А шест от тях намериха място в селекцията, която продължава до 17 декември.

Всички филми са със субтитри на български език. Вход с билет (стандартна цена 7 лв. / намалена цена 4 лв.) или с абонаментна карта. Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *