„Баща“
„Баща“

Две награди на 70-ото Берлинале 2020 отиват при „Баща“ на Сърдан Голубович – филмът пристига директно от Берлин в Балканския конкурс на 24-тия София Филм Фест.

Проблемът да бъдеш роден“ на Сандра Волнер получи специална награда на журито в секцията „Encounters“ – ще го видим през март у нас във Фокус Австрия на фестивала.

Проектът „DAU“ на Иля Хржановски, представенна София Мийтингс, беше отличен със „Сребърна мечка“ за операторското майсторство на Юрген Юргес.

Четвъртият пълнометражен филм на Сърдан Голубович „Баща“ е копродукция между Сърбия, Франция, Германия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина – премиерата му беше преди броени дни в програма „Панорама“ на Берлинале 2020 и бе удостоен с Наградата на публиката, както и с отличието на Екуменическото жури. Голубович е съсценарист на историята, заедно с хърватския режисьор Огньен Свиличич; в основата й е истински случай – съдбата на беден работник, чиито две деца са отнети от социалните служби. Те са изпратени в приемно семейство, след като в резултат на тежки житейски обстоятелства съпругата му извършва акт на отчаяние. Режисьорът е познат на публиката в София от филмите „Абсолютните 100“ (2001), „Клопка“ (2007), който спечели Голямата награда в Международния конкурс на 11-ия София Филм Фест, и „Кръгове“ (2013).

* * *

Копродукцията между Австрия и Германия „Проблемът да бъдеш роден“ на Сандра Волнер бе представена в секцията „Encounters“ на Берлинале 2020 и получи Специалната награда на журито. Историята е разказ за Ели – тя е андроид и живее с мъж, когото нарича свой баща. Заедно те се наслаждават на лятото. Тя споделя неговите спомени и всичко останало, което той я е програмирал да си спомня. Спомени, които означават много за него, но нищо за нея. Неочаквано една вечер тя навлиза в гората, следвайки далечно ехо… Това е историята на една машина и призраците, които всички носим в себе си… Филмът ще бъде представен у нас в специалната програма Фокус Австрия!

* * *

Част от дълго подготвяната и предизвикваща сериозни дискусии поредица от пълнометражни филми, визуални проекти и арт инсталации „Dau” на руския режисьор Иля Хржановски – проект, представян в програмата на Sofia Meetings у нас през 2005 година, имаше своята премиера пред публика през 2019 година, а в програмата на Берлинале беше представена „DAU. Natasha“, дело на Иля Хржановски и Екатерина Оертел. „Сребърна мечка“ за изключително артистично постижение бе присъдена на оператора на проекта Юрген Юргес.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *