След като се оттегли за няколко години от Холивуд, в края на 2022 Дженифър Лорънс се завръща към сериозното кино с предстоящия проект на Apple TV+ „Causeway”. Забавното е, че всъщност филмът е сниман още през 2019, но излиза чак сега и то точно в средата на наградния сезон, което ни подсказва, че Apple отново имат амбиции в тази посока, а съдейки по реакциите след премиерата в Торонто, е възможно тези амбиции да не са напълно заблудени.

Първо нека поговорим за самия филм. „Causeway“ разказва историята на Линзи, военен инженер, която се завръща от Афганистан с изключително тежко мозъчно нараняване, причинено от експлозия. Докато се опитва да тренира наново тялото си да ходи и мозъкът си да помни, Линзи се хваща на работа да почиства басейни. Тежката й ситуация е допълнително усложнена, заради сложните отношения с майка ѝ, с която тя се връща да живее, а единият светъл лъч е Джеймс – друг ветеран, с когото Линзи успява да развие дълбоко приятелство, изградено около споделената травма.

В ролята на Линзи, разбира се, е Дженифър Лорънс, а Джеймс е изигран от Брайън Тайри Хенри, познат от „Убийствен влак“ и „Atlanta“. Вижте трейлъра сега:

Въпреки че никога не сме разбирали фанатичното обожание, с което американците се отнасят към армията си, всъщност много се радваме, че това ще е филм, който изследва съвсем истинските последствия за войниците, завръщащи се от война, привидно без да възвеличава правотата и важността на тази война. Надяваме се целият фокус да е върху това как хората се справят и живеят с травма, как връзките им с хората около тях ги повдигат над повърхността или пък допълнително ги давят. С много голямо желание освен това ще видим на екран едно чисто и истинско приятелство, защото рядко ни се случва да гледаме истории за мъж и жена, които са приятели.

castaawy20221007

Causeway” е режисиран от Лайла Неугебауер, за която това е дебютен пълнометражен филм, но преди това доста е работила по бродуейски пиеси. Сценарият е дело на Отеса Мошфех, Люк Гьобъл и Елизабет Сандърс.

Филмът ще бъде пуснат в платформата Apple TV+ на 4 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *