Всяка година, когато започнат да излизат първите дори бегли предположения и прогнози за наградите „Оскар“, обичаме да си напомняме, че сезонът е дълъг и много често филми, които стартират силно накрая изостават. Но дали в крайна сметка ще бъде връчена статуетка със сигурност не е най-важното, предпочитаме да сме видели възможно най-много стойностно кино. Не можем обаче да си затворим очите сега, когато ще говорим за фокуса на настоящата ни новина, че Кейт Бланшет целеустремено се е запътила към следващата си награда от Академията и не изглежда сякаш ще има особено много затруднения с получаването ѝ.

Естествено, говорим за „Tár“, първия филм на Тод Фийлд от повече от 15 години насам. Следим проекта с най-голям интерес, защото Кейт е кралица и не сме имали дори прашинка съмнение, че ще бъде гениална и тук, но след лавината от овации, които филмът получи след премиерата си във Венеция, вече знаем, че всичко около нея ще пасне на нивото на таланта ѝ.

Припомняме, че „Tár“ разказва фиктивната история на диригентката Лидия Тар – първата жена, която дирижира берлинската филхармония, живее с дългогодишната си партньорка и дъщеря им и се очаква да започне да композира собствена музика. Тя обаче намира процеса на писане за сложен, а светът около нея сякаш започва да се свива все повече и повече под тежестта на очакванията и набъбващите тайни, дебнещи под повърхността.

Вижте новият трейлър сега:

Не е изненадващо, че смятаме трейлъра за страхотен. Няма как да бъде иначе – Кейт Бланшет е практически във всеки кадър. Харесваме много обаче как е рамкирана по различен начин, снимана от различни ъгли и разстояния – подозираме, че това ще бъде свързано с психологическото състояние на героинята с течение на времето. Харесва ни много и че трейлърът е направен по-скоро като за психо-трилър, отколкото като за драма, защото предполагаме, че героинята се чувства именно така, въпреки че никой не я преследва с брадва.

Нямаме търпение да се обгърнем с поредното брилянтно превъплъщение на Кейт Бланшет. Стискаме палци на филма да има много издръжливост за предстоящата дълга „Оскар“ кампания, защото сме сигурни, че ще го заслужава, но какъвто и да е резултатът в крайна сметка, едно е сигурно – от Кейт няма да бъдем разочаровани.

Tár“ е написан и режисиран от Тод Фийлд. Актьорският екип около Кейт Бланшет включва Нина Хос, Ноеми Мерлан, Марк Стронг, Софи Кауер, Джулиан Глоувър, Алан Кордунър и др.

Премиерата в Щатите е насрочена за 7 октомври, но за съжаление, дата за България все още не е обявена.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *