Голяма част от нашия екип поставя документалното кино на специален пиедестал между различните жанрове филмови разкази. Често историите, които споделят авторите му, са майсторски уловени сюжети, които отразяват исторически моменти от развитието на човечеството; друг път наблюденията конструират образ от различни парчета, оформящи мозайка от знания, запечатани за поколенията.

Един индийски филм през 2022 година за първи път спечели и Голямата награда наа журито за световно кино в Сънданс, и наградата за най-добър документален филм в Кан – това е „All That Breathes“ на Шонак Сен. Главните герои на този разказ са двама братя, които се опитват да опазят дребните грабливи птици, наречени черна каня, принудени да живеят в градската среда на Делхи, прочута със своята сериозна замърсеност.

Всички живи същества сме едно цяло.
Всички заедно дишаме един въздух.

Суперлативите по адрес на All That Breathes“ са сериозни и сме сигурни, че съвсем неслучайно авторите му са спечелили споменатите две свръх-престижни награди. Важните теми, върху които се фокусира разказът, удивителният начин, по който е заснет, както и непринудеността на основните персонажи са част от причините този филм да бъде гледан от всички почитатели на изкуството на киноразказа – искрено се надяваме, че ще имаме възможност да го видим и у нас на голям екран. Самият режисьор Шонак Сен споделя, че е изтощен от въпроса „Как се чувствате?“ и че не може да отговори само с „Великолепно – на седмото небе от щастие съм!“, защото емоциите, които го заливат непрестанно, са много повече от това. Ето какво гласи официалният синопсис на филма:

В един от най-гъсто населените градове на света, крави, плъхове, маймуни, жаби и прасета се борят за своите късчета боклук заедно с хората. Именно в този град двама братя буквално се влюбват в един вид птици – черната каня (the black kite). В импровизираната им птича болница в мъничкото им мазе, братята се грижат за хиляди от тези удивителни създания, които ежедневно падат от пропитите със смог небеса над Делхи. С увеличаването на токсичността на околната среда и на градските брожения, връзката между това мюсюлманско семейство и птиците оформят своеобразна поетична картина на колабиращата екология и социалното напрежение…

Черната каня, както може да се види и в трейлъра на филма, е сравнително малка граблива птица, която живее край поселенията на хората. Храни се с убити по пътищата дребни животни, улавя умрели риби по повърхността на водата, използва за препитание дори изхвърлен от хората боклук. В някои градове в Африка и близкия Изток е част от градския пейзаж, като тази птица дори рови из кофите с отпадъци и краде месо подобно на враните например.

Продуциран от режисьора Сен, Аман Ман и Теди Лийфър и представен в партньорство с HBO Documentary Films, „All That Breathes“ ще бъде представен и в програмата на Нюйоркския филмов фестивал, преди да бъде пуснат в разпространение по кината на 21 октомври 2022 година. Дано го дочакаме и у нас…

all-the-breathers-poster-20220930

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *