Хорърът е един от филмовите жанрове, които традиционно се справят добре в боксофиса (причините за това са много) и предвид, че в по-голямата част от случаите става дума за доста малки бюджети (в сравнение с почти всички други жанрове), не е изненада, че Холивуд не спира да залага на тях. Проблемът е, че много рядко някой от средностатистическите студийни филми наистина си заслужава и повечето са невдъхновени, конвейерни „jumps scare“ брадви, какъвто изглежда случаят и с най-новата продукция на Parampunt – „Усмивка” („Smile“).

Филмът е дело на Паркър Фин („The Hidebehind“) и разказва за младия терапевт д-р Роуз Котър (Соси Бейкън), която става свидетел на травматичен инцидент с неин пациент и започва да се сблъсква с плашещи, необясними явления, които само тя може да види и за които няма никакво обяснение. Постепенно ужасът поглъща целия ѝ свят и Роуз открива, че разполага само с няколко дни, преди злонамерена свръхестествена сила да сложи край на живота ѝ. Но за да оцелее и да избяга от новата ѝ чудовищна реалност, Роуз трябва да се изправи пред демоните на собственото си минало и да разкрие какво се крие зад зловещото проклятие на усмивката.

Поглед зад кулисите на филма се опитва да ни убеди, че „Усмивка” е някакъв оригинален психологически ужас, „ескалиращ кошмар“, с оригинален начин, по който „камерата разказва историята“, какъвто не сме виждали досега. Горният синопсис обаче и останалите реклами – както първият трейлър, така и новият, който може да видите по-долу, рисуват съвсем различна картина на тотална липса на вдъхновение и на клише до клишето.

Трейлър:

Зад кулисите:

Клип:

Може би хвърлихме малко повече хейт в горната част на новината, отколкото заслужава филмът. В крайна сметка „Усмивка” не изглежда да има претенцията (бръщолевенията във видеото зад кулисите не ги взимаме предвид, защото това са задължителни празни приказки, за който и да е проект, в какъвто и да било жанр) да бъде нещо повече от това, което е – адекватен, технически грамотен хорър, който ще забавлява тийнейджърите в киносалоните, а предполагаме и нас самите, тъй като сме почитатели на жанра и си причиняваме всякакви филми. Яд ни е само, че хорърите, които стигат до нашите екрани, са предимно подобни средняшки продукции, а качествените заглавия ни подминават – дори и на фестивали не можем да ги видим, освен ако не е нещо извънредно.

В добавка вижте и няколко постера.

smile_ver5_xlg smile_ver7_xlg smile_ver8_xlg smile_ver2_xlg smile_ver9_xlg

Режисьор и сценарист на „Усмивка” („Smile“) е Паркър Фин („The Hidebehind“), а продуценти са Марти Боуен, Уик Годфри, Айзъл Клауснър и Робърт Салермо. В ролите са Соси Бейкън („Mare of Easttown”, „Narcos: Mexico”), Джеси Т. Ъшър („The Boys”), Кал Пен („Clarice”), Роб Моргън („Stranger Things”), Кайл Гарнър („Scream”), Кейтлин Стейси („All Cheerleaders Die”) и др.

Премиерата е 30 септември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Типичният хорър филм е. Но последните години не помня да съм гледал толко брутални jumps scare моменти. Някои си бяха 10/10 , но не го препоръчвам за кино на хора със слаби нерви 🙂