Една от известните особености на филмите, представяни на най-реномираните фестивали е, че световната им премиера се случва при задължително препълнени зали (и преди, и след Covid-19 ограниченията) и най-често без да се знае (почти) нищо за тях, освен творческия им екип и (понякога) кратък синопсис; мнооого рядко в мрежата може да се срещне трейлър.

Последният носител на „Златна палма“ от Кан 2022 „Triangle of Sadness“ на Рубен Остvcлунд не прави изключение – трейлърът му се появи преди ден-два и бихме казали, чbе разкрива достатъчно от сюжета, за да сме сериозно заинтригувани.

Новата сатира на съвременното общество, конструирана умело от шведския майстор-режисьор Остлунд, му спечели втора „Златна палма“, след триумфа на „Квадратът“ през 2017. Това е първият му англоезичен филм и в неговия център са двойка знаменитости, поканени на луксозен круиз за супер-богати представители на „каймака“ на обществото, който приключва по доста предизвикателен начин – с корабокрушение на отдалечен, изоставен остров. Ето какво гласи официалният синопсис:

Действието се развива в света на модата – сатиричната история е свързана с мъж и жена, които са модели и се намират на кръстопът в своите кариери. Карл и Яя се наслаждават на пътуване с яхта, но плавателният съд ненадейно потъва и оцелелите гости на круиза се оказват на изолиран остров – група милиардери и една чистачка. В борбата за оцеляване познатата йерархия се преобръща – единствено чистачката знае как може да се улови риба…

Подозираме, че резкият тон и директните референции към настоящето, в което всевъзможни знаменитости са най-търсените, известни и богати хора на планетата, са част от фасторите, предизвикали разделението в реакциите на публиката в Кан. Много ни радва включването на Уди Харелсън като пияния капитан на кораба, който сме сигурни, че прави супер-роля, колкото и да е кратка (по-голямата част от Операционния екип не сме гледали филма, така че си спекулираме на воля). Ролите на „звездната“ двойка модели са поверени на британеца Харис Дикинсън и южноафриканската актриса Шарлби Дийн.

triangle_of_sadness_xlg triangle_of_sadness_ver2_xlg

В актьорския екип на „Triangle of Sadness“ са още хърватския актьор Златко Бурич („Pusher“), Ирис Бербен („Eddie the Eagle“), Суни Мелес („The Awakening of Motti Wolkenbruch“) Хенрик Дорсин („Solsidan“), Доли Де Леон („Verdict“), Вики Бърлин („Forbrydelsen“), Оливър Форд Дейвис („Star Wars: Episode I – The Phantom Menace“), Арвин Кананян („Aniara“). Така като гледаме, очевидно единственото по-познато име е Харелсън, но ако трябва само на него да разчитат при разпространението на филма в САЩ, струва ни се, че NEON трябва да очакват сериозни загуби. Все пак за американския зрител „Златна палма“ не е „Оскар“, колкото и нерелевантно да е това сравнение…

А разпространението на „Triangle of Sadness“ в Щатите е планирано да стартира на 7 октомври 2022. Ще са ни любопитни резултатите от този… експеримент.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *