Няма съмнение, че светът очаква срещата си с удивителния документален филм „Moonage Daydream“, дело на продуцента и режисьор Брет Морген, когото сме споменавали покрай „Jane“, посветен на легендарната Джейн Гудол, както и във връзка с уникалния „Cobain: Montage of Heck“. Фокусът му е върху несравнимия, единствен и неповторим Дейвид Боуи, а първата среща на публиката с филма „Moonage Daydream“ беше в програмата на Кан. През юли киноманите в Карлови Вари и Йерусалим са имали възможност да видят този експериментален поглед към част от живота на Боуи, а в средата на септември дори се очаква да стартира разпространението му в различни краища на света.

Особено след (вероятно заслужения) резервиран прием на „Stardust“, тази феерия от образи, преплетени с музиката на Боуи, е способна да подейства като екстази за изстрадалите души на феновете!

Получил одобрението на наследниците на Боуи, Морген използва неговото творчество и стотици часове непубликувани до момента архивни материали, които сам монтира, за да изгради за бъдещите поколения онзи образ, който съвременниците на гениалния музикант помнят и уважават. Почитателите на Боуи в цял свят са влюбени в своя идол, прекланяйки се пред свободата, творческата му изобретателност, дързост и изключителен талант – качества, които майсторът-документалист очевидно е съумял да улови и да пресъздаде на екрана в този органичен, вибриращ, жив калейдоскоп от картини, конструиращи спомена за многоликия Дейвид Боуи.

Чистосърдечно и съвсем не благородно завиждаме на всички, които вече са видели „Moonage Daydream“, а NEON дори обещават да го разпространяват и в IMAX-киносалони… Не се съмняваме, че в Щатите има достатъчно фенове на гениалния британец, но не може ли на нашата географска ширина да си пожелаем да потънем в този космически филм на възможно най-гигантския екран?!

moonage_daydream_xlg

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *