Новооткрити кадри от миналото, невиждали бял свят могат да се определят като едни от най-ценните съкровища – особено за хора, които в продължение на десетилетия извършват сериозна изследователска работа, посветили времето и живота си на определена тема. Във фокуса на новия документален филм на Брет МоргенJane” попада легендарната Джейн Гудол – той разказва историята на прочутата защитничка на животните и техните права, а също дългогодишен изследовател на поведението на шимпанзетата.

Непоказвани до момента кадри, а също и наскоро открити 16мм ленти от времето на първите пътешествия на Гудол през 1962 година гарантират, че на никой не може да остане безразличен при среща с този филм – все пак негов режисьор е авторът на „Cobain: Montage of Heck”, а музиката е дело на уникалния композитор Филип Глас. 83-годишната Гудол продължава своята дейност с разпространяване на информация за застрашените екосистеми в Африка и подобряване усовията на живот н местните жители. Вижте началото на нейния път в документалния филм „Jane”, благодарение на Deadline.

National Geographic представя документалния филм „Jane”, посветен на ранните изследвания на прочутата Джейн Гудол, фокусирайки се върху работата й в Африка, променила представите за връзките между човекоподобните маймуни и хората; върху връзката й с оператора и неин съпруг Хюго ван Лоуик и върху шимпанзетата, които са в основата на нейните проучвания.

Режисьор е номинираният за Оскар Брет Морген („On the Ropes”, „The Kid Stays in the Picture”, „Chicago 10”, „Crossfire Hurricane”, „Cobain: Montage of Heck”), като са използвани повече от 100 часа неизлъчвани материали, събирани в продължение на 50 години в различни архиви. Филмът беше показан премиерно в програмата на Торонто преди броени дни, като предстои представянето му в програмите на Нюйоркския и Лондонския филмови фестивали. „Jane” ще бъде представен и на специална прожекция в Hollywood Bowl, в съпровод на живо от оркестър, дирижиран лично от Филип Глас!

janedocumentaryposterbigmain5991

National Geographic Documentary Films пуска в разпространение филма в избрани киносалони от 20 октомври 2017 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Вдъхновяваща история за безкрайния източник на вдъхновение – Джейн Гудол. Благодаря ви за статията. Надявам се да видим филма по кината и в България.