Един от най-обсъжданите и най-впечатляващите филми, който се включи в надпреварата за наградите „Оскар“, раздадени в началото на 2021, беше „Момиче с потенциал”. И докато отзивите за него (поне в нашия екип) бяха сравнително смесени, това, което не е под съмнение е, че той беше режисиран и написан много стилно и запомнящо се. В крайна сметка филмът донесе наградата на Академията за най-добър оригинален сценарий на сценарист-режисьорката си Емералд Фенел, а ние обръщаме поглед към следващия ѝ любопитен проект.

Новият филм на Фенел се нарича „Saltburn” и докато детайлите се пазят в тайна, се очаква той да се върти около голямо аристократично английско семейство, а тематиката да е свързана с обсесията в различните ѝ форми. Засега това не ни говори много, но определено виждаме какво Фенел би могла да каже за вманиачаването, имайки предвид, че това със сигурност е определение, което може да бъде отнесено и към първия ѝ филм, макар че там не беше основната тематична нишка. Стига и вторият й опит в режисьорския стол да е толкова стилен и оригинален, колкото първия, определено ще имаме интерес към филма.

А самата Фенел всъщност съвсем не е единствената причина за интерес. Наскоро обявеният кастинг е много впечатляващ и кара сърцата ни на фенове на независимото кино да се изпълват с вълнение. В главните роли ще видим първо любимката ни Розамунд Пайк, която, разбира се, е най-известна с невероятната си роля в „Не казвай сбогом”, но освен това е класически обучена актриса с дълъг опит на сцената и нейното присъствие във всеки един проект автоматично значи поне едно гарантирано прекрасно актьорско изпълнение.

Към нея ще се присъедини Бари Киогън, когото напоследък супергеройските фенове виждат често – първо във „Вечните“, а после и в отпадналите сцени на „Батман“, но той ни е любим още от мегазловещата си роля в „Убийството на свещения елен“. Другото попълнение към актьорския екип е Джейкъб Елорди, който в момента трупа безобразно количество фенове с ролята си в HBO сериала „Euphoria“.

Емералд Фенел също така е наела и много сериозен партньор да й помага зад камерата – главният оператор на филма е Лайнъс Сандгрен, който е носител на „Оскар“ и чиято работа познаваме от „La La Land“, „Първият човек“, „Американска схема“ и много други. С две дума въобще не се съмняваме, че аристократичното английско семейство ще бъде заснето приказно, макар че едва ли ще ги видим „в най-добрата им светлина“ като герои.

С такъв впечатляващ актьорски състав и вълнуващ и оригинален глас като Емералд Фенел зад камера, няма как да не се интересуваме от този проект. Филмът току що е започнал снимки и за момента официална премиерна дата не е обявена.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *