Едва ли има останали много хора, които изобщо не са запознати с кино и телевизионната вселена на Marvel. Дори и напълно да не им пука, дори и да не могат да направят разлика между Батман и Железният човек, все пак комиксовите филми се издигнаха от нишов жанр, привличащ вниманието само на почитателите на оригиналните комикси, до най-касовия и най-популярния тип филм на планетата, до голяма степен именно заради плана за киновселената на Marvel. Не, че другите компании също не са правили хубави филми, но Marvel за 13 години успяха да изградят титанично филмово постижение, което се разпознава отдалеч. И тук идва въпроса дали това е напълно за добро.

Филмите на Marvel, особено в последните няколко години, макар и да опитват леко жанрово разнообразяване, все пак имат един и същи шаблон, по който горе-долу трябва да се движат. Те може да опитват някои промени, може да си слагат различни жанрови и стилистични обвивки, но все пак са филми на Marvel и най-вече, са супергеройски филми. Добрите трябва да побеждават, а лошите да губят, трябва да опознаем герои с техните индивидуални способности, да ги разберем и като обикновени хора и като свръхчовеци, за да можем накрая да ликуваме, когато победят. „Вечните“, най-новото попълнение във вселената, също трябва да следва тези правила, макар и до някаква степен да е най-различният Marvel филм, който сме получавали досега. Всеки един член на публиката, който гледа филма, ще трябва да реши кое е по-важно за него – различното, стандартното или баланса между двете. Защото от това ще зависи дали в крайна сметка ще харесате филма.

et35220212206

Във „Вечните“ е наблъскан изключително много сюжет, който трябва да се обяснява и прекалено много герои, които трябва да опознаем. Най-просто разказано обаче филмът проследява десетте „Вечни“, които живеят от 7000 години на Земята, пазят човечеството от чудовищата, наречени Девианти и не се намесват в никакви други конфликти, независимо световни войни или Танос. Показва ни се миналото на героите, как те са дошли на планетата, как са я пазили и как с времето са се разделили. Междувременно ги виждаме и в днешно време, когато те трябва да се съберат отново, защото чудовищата се завръщат, а има и мистерия за разкриване.

Това е най-общото резюме на сюжета, което мога да направя, без никакви спойлъри. Всъщност главното, с което филмът иска да ни занимае, са героите. Икарис може да лети и изстрелва лазери от очите си, Друиг контролира умовете на хората, Спрайт създава илюзии, Тина е богинята на войната от древногръцките легенди, защото е била там. По средата на всичко е Серсея, която обича човечеството и иска да живее като част от света, а суперсилата й е да променя физическите съставки на всякакви неща, да превърне с едно докосване цял автобус в хиляди розови цветчета или каменна плоча да стане пясък. Кинго също харесва света, но защото самият той се забавлява с него и си е направил собствена империя от Боливуд филми. Икарис и Серсея са били двойка в продължение на хилядолетия, но преди век са се разделили и сега тя има леко нескопосан смъртен любовник. Цялата група е предводена от Аяк, която директно се подчинява и комуникира с техния създател и крие тайни от останалите.

et32220212206

Много е, нали? А това е само завръзката, целия филм е пълен със сюжет, който постоянно трябва да върви напред, мистерията трябва да се разкрие, героите трябва да се разделят, съберат и намерят решение на проблемите си. Но чакай, трябва и да се върнем назад във времето, за да разберем какво е станало в миналото. Чакай сега пак, трябва да отскочим до космоса, за да обясним пък самото съществуване на вечните и девиантите. Заради тези изисквания на сюжета, се стига до най-големия проблем на филма – ритъмът му е напълно скапан. Едновременно се случват прекалено много неща и трябва да се следят прекалено много герои. Имаме безкрайни сцени на експозиция или пък точно, когато тръгнем да стигаме до естеството на някакъв проблем, трябва изведнъж да се върнем назад във флашбек, който убива всякаква набрана инерция.

et36220212206

Въпреки че „Вечните“ е доста дълъг, просто няма място всички герои да бъдат еднакво развити и докато за някои разбираме много, за други, като Макари например (тя е със супер скорост), не научаваме абсолютно нищо като характер. Аз лично страдам изключително много за Друиг, защото, първо, Бари Киоган е страхотен и второ, смятам, че той има една от най-интересните сили и нямахме време да се гмурнем достатъчно надълбоко в героя му и неговия вътрешен конфликт. Ако героите бяха по-малко и имахме време наистина да ги опознаем, вероятно нямаше постоянно да се създава усещането, че бездушно се спускаме напред към някакъв супергеройски финал, за който не ни пука особено.

Проблемите на структурата обаче, въпреки че наистина са сериозни и не трябва да бъдат подценявани, все пак бледнеят пред качествата на филма, първо сред които задължително е страхотната стилистика на Клои Жао. Разбира се, визирам нейния страхотен визуален стил и абсолютно спиращата дъха красота на кадрите, които очевидно са снимани доколкото е било възможно на дневна, естествена светлина. Дори повече от визуалното обаче, се вижда отдадеността на Жао към изследването на героите, към търпението й да ги остави да водят вътрешни борби и да не им дава лесни отговори, а просто да ги оставя да се тормозят. И да, както вече споменах, героите са прекалено много и не всички успяваме да ги опознаем. Тези обаче, за които има време, са оставени да бъдат сложни, да водят дълги разговори или дори да мълчат и да съзерцават околността си и вътре в себе си.

et33220212206

За това Жао умело е подбрала страхотни актьори, които всички влизат безупречно в ролите си. Джема Чан, която играе Серсея, е сърцето и душата на филма, заради което тя е едновременно любяща и силна, разбираме каква е мотивацията й само с няколко жеста и думи. Ричард Мадън е страхотен като Икарис, стоически изпълнява ролята (практически) на Супермен, към когото всички се обръщат като към лидер, какъвто той обаче всъщност не трябва да бъде. Кумейл Нанджиани играе Кинго, най-открито комичния герой във филма, но неговата роля е повече от машина за шегички, които са много по-малко, от колкото някои хора очакват. Вместо това Кинго е показан като другият герой освен Серсея, който най-много обича и разбира човечеството, но по различен от нея начин. А Анджелина Джоли, уважаеми читатели, в ролята на Тина, е истинска богиня. Като някой, който никога не й е бил огромен фен, вярвайте ми като ви казвам, че всяка една секунда, в която тя е на екрана, независимо дали в бойна или емоционална сцена, тя те приковава и искаш да я гледаш още и още.

Вечните“ е зрял филм, а не такъв за деца, много повече, отколкото Marvel филмите до сега, което си проличава още в самото начало, когато на фона на лондонски пейзаж зазвучава „Time“ на Pink Floyd. Той задава въпроси за това какво значи да живееш вечно, какъв е смисъла на живота, ако той не е кратък, какви са позитивите на свободната воля, на постоянството и новите опити. Структурно наистина е пълна каша, с прекалено много за обясняване и въпреки това недоизмислени и недоразвити неща. Героите са напълно неравномерно написани и въпреки че (уж) всички са еднакво важни, за някои от тях не научаваме нищо. Има и въпроси, които са зададени, но всъщност не са изследвани в дълбочина. Всичко това е истина. Но в крайна сметка, ако прекалената амбиция беше голям проблем, Marvel до никъде нямаше да са стигнали. По-добре е да се задават въпросите и да не им се отговаря, отколкото въобще да ги няма. По-добре е да се опитват да се разказват различни истории с различни финали, отколкото да се задоволяваме с шаблона, който наистина винаги е еднакъв.

et34220212206

Вечните“ може да не успява да сбъдне много от амбициите си, заради правилата на жанра си, заради многото си герои и претрупан сюжет, но през цялото време държи интереса ти и показва, че супергеройския сюжет може да бъде дом и на дълбоки тематични разисквания, изглеждайки божествено, докато го прави.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

26 Comments

 1. Съгласен с ревюто. По-малко герои щяха да доведат до по-добри персонажи и дълбочина, но всеки един от тях е достатъчно интересен, че да задържи вниманието. Великолепно заснет. Чудесен екшън. Добри развръзки и драма. Абе, супер е, въпреки проблемите си! 🙂

 2. Пълна глупост е това ревю! Това е най-скапаният филм, но не само на Марвел, а и в последните 10(може би и повече години) въобще! Проблемите са му страшно много, и те не могат да се компенсират с „експозиция“! Най-големият му проблем е „The Message“, затова е направен този филм! Всичко останало като сценарий, актьорска игра и всичко останало, на което се крепи даден филм, е на много по-заден план! Както съм написал в ревюто за трейлъра на филма – Вечните може да бъде описан с 2 думи: Дайвърс траш!!! И определено не е за деца, въпреки че е само PG-13 за Щатите, а у нас е над 12 години! Но не защото е по-смислен от детски филм, а защото има гей сцена, неподходяща за деца!
  Неслучайно рейтинга му сред критиците на Доматите е 49% в момента!
  Не че Доматите са ми били фактор за избор на филм, но този филм, освен че е много слаб се опитва и да бъде някакъв проводник на леви настроения! И явно и на платените критици им е писнало от тези „течения“! Ха-ха!

  1. Много, мнооооого, точен коментар!

 3. Няма да му давам оценка на филма, защото как може да се оцени боклук?! Ха-ха!

 4. Хареса ми, беше малко по-различен, но си заслужава да се гледа на кино 🙂 Не съм Марвел фен, но му давам 8/10, а Марвел феновете му дават по-малко

  1. Този, дето ревюира прилича на Драго по изказ, акъл и килограми 😃

  2. Не знам как разбра какъв му е акълът на ютубера, обаче сигурно ти си по-умен на хартия, X-Force! Ха-ха-ха!
   Колкото до килограмите – при мен са по-малко, но са оползотворени в друга насока!
   И все пак, ако търсиш ревю за този филм в Ютуб и намериш поне 2 положителни, ще е голям късмет, какъвто ще му трябва на този филм, за да прави пари в боксофиса след премиерния уикенд!

 5. Джема и Мадън са брутално зле. Чак ми беше жал за тях. Слабите и безлични актьори са един от проблемите на този филм.

  Има и друго. Когато излезе „Отмъстителите“, повечето герои вече бяха добре изградени и познати на зрителите – в два филма за Железния, по един за Хълк, Тор и Капитан Америка… Тука почват from scratch и, уви, въпреки участието на Жао, чиито филми много харесвам, почват трагично. Фаза 4 не се очертава розова 🙂 Като добавим и ударите от коронавируса върху индустрията, чудото Marvel ми е довиждане вече.

  1. Марвел няма да залязат още 15 години

  2. Значи да бяха направили 10 солови филма преди този, така ли? 10 филма, в които главните герои бдят над Земята и да не могат да се месят в човешките отношения, освен ако не са намесени Девианти? Не, мерси! Филми като “Пазителите на Галактиката” доказаха, че можеш да имаш добър ансамблов филм, без солови филми преди него. Разликата е, че там имаш 5 добре изградени героя, докато тук имаш 10, от които само някои успяха да получат добро развитие. Просто Вечните трябваше да е 30-40 минути по-дълъг. Нямаше да оправи всичките му проблеми, но щеше да разреши този с героите. И както каза radi – МСU ще има още много дълго време…

  3. Пази боже да беше още 30-40 минути по-дълъг!

   Пазители на галактиката е съвсем друга бира (за щастие).

  4. Една режисьорска версия след година може да добави точно 30-40 мин. отгоре 🙂

 6. Чак пък много дълго време да ги има още Марвел…вижда се, че хората започнаха да се поуморяват от тях. Освен това най-големите патрони вече ги изстреляха с най-разпознаваемите си герои. От тук нататък да поразвият някоя друга сюжетна линия, на някой от тези, които получиха отразена светлина покрай Авенджърите (като Локи например), ама до там.

 7. Въй, въй, голема войЕна се води в Дрисний…Пардон, Дисни!
  Чапек и Кевин Костнър…ИзвинИте, Фейги, се налагат яко от зори до здрач! Вторият иска да уокне Марвел, като наложи повече джендъри, черни, кафЕви, жълти и жени сред тях! А първият иска компанията да печели пари, като се върне на формулата с Железният човек, Тор(отпреди Авенджърите 4) и Капитан Америка! Ще видим кой ще спечели?! Но ако Фейгито спечели, това означава край на кариерата на Чапек в Дисни, но и край на…Марвел!

  1. Нема значение пич, Супермен е педал

  2. Аве, аз доколкото разбрах не става въпрос за Супермен, а за сина му! При това е само комикс! И не бил педал, а бисексуален! Идиотско решение, наистина, да го направят полу-педал(въобще не трябваше да го правят член на ЛГБТ), но са си оставили вратичка да го направят отново нормален, след като този комикс се провали! Всъщност той вече се провали!

 8. И кво като е педал Супермен, ти нали си голем мъж, нищо, че ти връзват само космати и потни вълци.

  1. Това с майка ти беше само веднъж…… и тя каза, че ако те фане само още веднъж, да се пипаш на плаката на Робърт Патисън, ще ти скъса батманските уши

  2. Оххх, сериозно ли още има бавни, които мислят, че това с майката работи и е забавно? Разбирам, че още живееш в 67ма година, ама айде малко ъпгрейтни шегичките и затапките.
   Пък това за Робърт Патисън даже няма и да го коментирам. Чак на мен ми става неудобно колко си кринджъв, представям си ти как се чувстваш.
   Нека другият льольо Драганчо те научи на някоя друга затапка, вижда ми се, че е по в час.

  3. Нежен, давай още плийз – this website desperately needs it…ha-ha-ha

 9. Нежен, баце, нЕма да Са плашиш! Да си педал е до живот! Който ти каже, че не си мъж не му вярвай! Муа-ха-ха! И който ти каже, че си грешка на природата, ти му кажи, че е льольо! Все пак си силна независима жена, но си в мъжко тяло! Де да можеше да си смениш пола, но за съжаление не ти достигат парите! Та както му казваха навремето – имаш ли пари си гей, а ако нямаш си чист педераст!

 10. Педераси в Марвел! И това да го гледат нашите деца?! Нееее. Американската педерастия не я искам

 11. „Walt Disney’s Eternals earned $3.9 million (-51%) in weekend five for a comparatively miserable $156.5 million 31-day cume. Yes, it passed Black Widow worldwide with $384 million global, and it might just crawl to $400 million by the end. But it will sell fewer tickets in North America than any previous MCU movie, below even The Incredible Hulk ($132 million in 2008/$171 million adjusted).“

  Scott Mendelson „Forbes“

  И това, ако не е френдли файър, здраве му кажи! Ха-ха! Обаче провалът на този филм е грандиозен, при това от всякакво естество!