От време на време попадаме на новина за проект, който сме сигурни, че трябва да сме „отразили“, ала търсенето в „операционните“ архиви не дава никакъв резултат. Такъв е случаят с подготвяната нова адаптация на „На изток от рая“ („East of Eden“) по Джон Стайнбек. Всички, които имат интерес към литературата и към класическото кино (визираме екранизацията от 1955 година с Джеймс Дийн, дело на Елия Казан), са наясно със сюжета – философска интерпретация на библейската притча за първото братоубийство, като действието се развива в рамките на повече от половин век и въвлича три поколения от две семейства.

Любопитен факт от настоящето е споделен преди известно време от Deadline – подготвя се екранизация, която ще бъде продуцирана и разпространена от Netflix. Форматът поредица е удобна възможност да се обърне детайлно внимание на майсторството на Стайнбек в обрисуването на персонажите, а за сценарист на бъдещия сериал е ангажирана внучката на режисьора на класическия филм – Зоуи Казан. В една от главните роли зрителите ще се радват да видят младата британка Флорънс Пю, която през годините доказа, че не се бои от предизвикателни актьорски задачи. 38-годишната Зоуи, която е и изпълнителен продуцент на поредицата, споделя, че е „влюбена“ в „На изток от рая“ още от тийнейджърските си години, когато го е прочела за първи път, и че двугодишната работа по сценария на тази нова, амбициозна адаптация, е изключително постижение в нейния творчески път до момента.

„Тази екранизация е отдавнашна моя мечта. Най-много от всичко исках да пресъздадем изключителния образ на единствената, уникална антигероиня – Кати Еймс. Фролънс Пю е именно нашата мечтана Кати!… Надявам се, че с помощта на партньорите ни от Netflix, Anonymous Content и Endeavor Content ние ще успеем да отдадем дължимото на този класически текст и да го представим в нова, привлекателна светлина за публиката в ХХI век.“

Все още няма яснота кога ще започне снимачния процес на тази продукция, която все още се намира в ранен период на подготовка. Ще следим с интерес развоя на събитията по тази любопитна тема със сериозна литературна основа, особено в очакване на новини за избора на режисьор.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *