Ураганът Катрина е един от най-деструктивните в историята на Съединените щати – през 2005 г. той става причина за смъртта на над 1800 човека и нанася щети за 125 млрд. долара. Сред най-пострадалите градове е Ню Орлиънс, където ефектът от тропическия циклон се усеща и до днес в редица сфери, а множеството ужасяващи, но и героични човешки истории, които се случват по време на бурята, вдъхновяват литературата и киното.

Една от тези истории се развива в болницата Memorial Medical Center, където хиляди хора се оказват в капан в продължение на пет дни. Когато наводнението отрязва всякакъв достъп, електричеството прекъсва и температурите се покачват, изтощеният персонал на болницата е принуден да вземе решение, което ще ги преследва до края на живота им. Критичните и терминално болните пациенти стават с най-нисък приоритет, а впоследствие се появяват обвинения, че част от 45-те смъртни случая, настъпили през петте дни на изолация, са следствие на евтаназия.

Събитията в Memorial Medical Center и последствията от тях са описана в книгата на наградената с „Пулицър“ журналистка Шери ФинкFive Days at Memorial: Life and Death in a Storm-Ravaged Hospital“, която, след няколко опита да бъде адаптирана (първоначално маститият и скандален продуцент Скот Рудин има интерес да направи филм, а впоследствие Райън Мърфи планира да направи историята част от антологията му „American Crime Story“) най-накрая стига до екран с фокуса на настоящата ни новина – предстоящия сериал на Apple „Five Days at Memorial“.

Вижте първия трейлър.

Изключително любопитни сме за този сериал. Първо, историята е ужасно интересна и шокираща. Второ, по принцип обичаме филми за хора, изолирани от някакво природно бедствие, които рухват психически под тежестта на ситуацията и им се налага да взимат трудни решения. Трето, творческият екип е интересен – шоурънури са носителят на „Оскар“ Джон Ридли („12 години в робство“) и носителят на „Еми“ Карлтън Кюс („Lost“, „Bates Motel“), а и сме огромни фенове на Вера Фармига. И последно, но не с най-малко значение, това, което виждаме в трейлъра, ни допада доста. С удоволствие ще хвърлим око на „Five Days at Memorial“, когато дебютира.

Освен създатели на сериала Джон Ридли и Карлтън Кюс влизат в ролята на изпълнителни продуценти и сценаристи, както и на режисьори, заедно с Уенди Стензлър („For All Mankind“, „Dispatches From Elsewhere“). В ролите са Вера Фармига, Робърт Пайн, Шарън Матюс, Тед Атертън, Джесика Б. Хил, Дарин Бейкър, Чери Джоунс, Джули Ан Емъри, Корнелиъс Смит джуниър, Адеперо Одуйе, Моли Хагър, Майкъл Гастон и др.

Премиерата е на 12 август.

Floodwaters from Hurricane Katrina fill the streets near downtown New Orleans on Aug. 30, 2005.
five-days1-20220624

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *