Последния път, когато писахме за „Не!” („Nope“), ясно изразихме мнението си както за Джордан Пийл, така и за филма, и оттогава насам не сме променяли нагласата си. Няма да я променим и сега, след дебюта на последните рекламни материали, които продължават да залагат (на запад му викат „to double down“) на това, че „Не!” ще бъде някакъв супероригинален „cinematic event“, който ще предефинира лятното кинозабавление.

Според официалния синопсис „Не!” ще ни отведе до малко и изолирано градче във вътрешността на Калифорния, чиито колоритни обитатели стават свидетели на смразяващо събитие. След като баща им загива при изключително странни обстоятелства, О. Дж. Хейууд (Даниел Калуя) и сестра му Емералд (Кики Палмър), опитват да намерят неоспоримо доказателство (the Oprah shot), че нещо неестествено и чуждо дебне в облаците над дома им – нещо голямо, бързо, откачено и жадуващо за внимание. Но всеки, който обърне поглед към небето, бива взет, а положението в малката им общност става все по-странно и смъртоносно…

Вижте дебютиралите преди няколко дни „финален трейлър“ и поглед зад кулисите.

Много бихме се изкефили на една качествена деконструкция на „alien invasion“ филмите (каквито обожаваме), но първо, не сме сигурни, че наистина става дума за извънземно нашествие и второ, въобще не сме убедени, че Джордан Пийл е способен на подобно нещо. В „Бягай!“ имаше добри попадения като коментар на жанра, но от там насетне социалните му и расови политики, поне за нас, стават банални, самоцелни и бият на кухо. А смятаме, че в „Не!” отново ще има подобни политики, защото дори заглавието „Nope“ е вдъхновено от често срещани реплики и реакции на чернокожи зрители в кината по време на страшни филми. Не че само по себе си това е лошо, просто в контекста на творчеството на Пийл, го приемаме като сигнална лампа.

Един от плюсовете засега е, че „Не!” е заснет на 65 мм. лента с IMAX камери от номинирания за „Оскар“ оператор Хойте ван Хойтема, който е работил с режисьори от ранга на Томас Алфредсон, Дейвид О. Ръсел, Спайк Джоунз, Сам Мендес и Кристофър Нолан. Тоест, поне ще изглежда прилично. Надяваме се да има повече сцени като тази с валящата кръв.

В добавка вижте няколко ТВ спота, както и поредица скучни плакати.

nope_ver2_xlg nope_ver3_xlg nope_ver4_xlg nope_ver5_xlg nope_ver6_xlg nope_ver7_xlg

Режисьор и сценарист на „Не!” („Nope“) е Джордан Пийл („Бягай!“, „Нас“), който е и продуцент, наравно с Иън Купър („Кендимен“), а оператор е Хойте ван Хойтема („Покани ме да вляза“, „Дама, поп, асо, шпионин“, „Интерстелар“, „Спектър“). В ролите са Даниел Калуя, Кики Палмър, Стивън Юн, Майкъл Уинкот, Барби Ферейра, Брандън Переа, Рен Шмид, Дона Милс и др.

Българската премиера е на 19 август.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Накрая кат се виде летящата извънзена чиния в стил 1951 година и…. Ноуп….