Вярно е, че мина време, откакто се появи трейлъра на новата британска съдебна драма „Анатомия на един скандал“ („Anatomy of a Scandal“), но пък премиерата ѝ по Netflix е тази седмица, затова надали ще има по-подходящо време да споменем за този сюжет. Да се коментира как хората, които разполагат с власт, използват всяка възможност да демонстрират превъзходството си над останалите е история, стара като света.

Първият сезон на подготвяната поредица е вдъхновен от едноименната книга на Сара Вон – преподавател по английски език в Оксфорд, журналист, новинарски репортер и политически кореспондент на „The Guardian“ в продължение на повече от десетилетие, автор на романите „Изкуството да печеш до полуда“, „Фермата на края на света“, като „Анатомия на един скандал“ е преведена на 14 езика.

Ако искате да разберете как един процес по обвинение за изнасилване може да отекне в цяла Великобритания, вижте трейлъра на този психологически трилър.

Главните роли са поверени на Рупърт Френд и Сиена Милър – те са Джеймс и Софи Уайтхаус, типичната богата и привилегирована двойка британци. Позицията на Джеймс като член на Парламента го превръща в мишена и той трябва да се справи с обвинения в изневяра и изнасилване, което неминуемо води до публичен процес. Интересна подробност е фактът, че авторите на сериала очевидно уважават перспективата на авторката на романа, защото се фокусират върху гледната точка на онеправданата съпруга и начина, по който тя понася развихрилия се скандал. Ето какво гласи официалният синопсис на романа, издаден у нас през 2018 година от „Ентусиаст“:

В очите на хората Джеймс, съпругът на Софи, е харизматичен и привлекателен мъж, любящ баща и успешна публична личност. Въпреки това той се оказва обвинен в ужасно престъпление. Софи е убедена в неговата невинност и отчаяно иска да защити семейството си от всички лъжи, които се опитват да го разкъсат.

Прокурорът по случая Кейт е доказан професионалист, който знае, че справедливостта невинаги възтържествува, но въпреки това търси истината на всяка цена. В този случай е убедена, че Джеймс е виновен. Затова е готова на всичко да го накара да плати за деянието си. Коя от двете жени е по-близо до истината – Софи или Кейт? Кое ще надделее – любовта или професионалният инстинкт? Въпреки привилегированата среда, към която принадлежи, Софи е наясно, че красивият ѝ живот не е даденост. Знаела го е още от студентските години в Оксфорд, когато се влюбва в Джеймс. И когато разбира колко лесно сладката тръпка може да се превърне в горчива трагедия.

Никой не е в състояние да проумее какво се случва между мъжа и жената, когато останат сами – сами в леглото, сами в топлината на прегръдката, сами в асансьора. Или сами на лунна светлина на игрището в университета, където някога едно момиче е стояло пред едно момче със сърце, изпълнено с вълнение. А след това със страх. Софи така и не разбира защо нейната приятелка Холи внезапно напуска Оксфорд. Какво ли щеше да си мисли, ако знаеше истината?

anatomy-of-scandal-poster-220220411

В ролята на прокурор Кейт Удкрофт, която отправя обвиненията към неверния съпруг, е Мишел Докъри („Downton Abbey“), като в останалите роли ще видим Наоми Скот, Жозет Саймън, Джофри Стрейтфийлд, Джошуа МакГайър, Лиз Уайт, Нанси Фарино, Хана Дод, Бен Радклиф, Джейк Симънс, Ани Хауорт, Амели Бий-Смит, Себастиан Селуд.

Създатели на тази поредица са телевизионният майстор, магнат и съпруг на Мишел Пфайфър Дейвид Едуард Кели („Alley McBeal“, „The Law Firm“, „Big Little Lies“, „Nine Perfect Strangers“ и какво ли още не) и Мелиса Джеймс Гибсън. Режисьор на всички епизоди е С. Дж. Кларксън, изпълнителни продуценти са Лиза Чейсин (3Dot Productions), Бруна Папандреа и Али Гос (Made Up Stories), Маргарет Чернин и авторката на романа Сара Вон.

Анатомия на един скандал“ ще се появи в стрийминг-платформата на 15 април 2022. Очаква се ако първият сезон пожъне успех, Netflix да превърне поредицата в антология и в множество сезони да бъдат представяни различни скандални случаи, които съвсем не липсват по света.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *