Викингът“ от вчера е в родните кина, но решихме да му посветим една последна новина (ревюто ни ще откриете тук), защото филмът го заслужава и ако успеем да убедим дори и един човек, който е на кантар, да отиде и да го гледа, ще си заслужава усилието. Няма как да знаете, но това, че филмът излиза на голям екран у нас, е истинско чудо (първоначално показът му беше отказан категорично) и ако не се гледа, може да сте абсолютно сигурни, че в бъдеще подобни качествени, но не особено комерсиално ориентирани продукции ще ни пропускат 100% и ще си останем само с конвейерните генерики.

Викингът“ е дело на страхотния Робърт Егърс („Вещицата“, „Фарът“), действието се развива в Исландия в началото на Х век, а историята е базирана на древната скандинавска легенда, която вдъхновява „Хамлет“ на Уилям Шекспир. Филмът разказва за младия викингски принц Амлет (Александър Скарсгард), който е тласнат по пътя на отмъщението, след като става свидетел на убийството на баща си (Итън Хоук), който загива от ръката на неговия собствен брат (Клейс Банг). За да сбъдне предопределението си и да се превърне в господар на собствената си съдба, Амлет трябва да преодолее смъртната опасност на красивата, но непрощаваща природа на Исландия, да се бие с вражески кланове и да се изправи пред могъщите и мистериозни сили от митовете и легендите на викингите, а накрая да се изправи срещу най-големия си враг – собствената си кръв.

Вижте най-новия нецензуриран трейлър, специален поглед зад кулисите „Воини от стомана“, фокусиран върху бойните техники на викингите и техните оръжия, както и два клипа.

Завършваме с цитат от последния роден пресрелийз на „Викингът“, с един нов плакат и с призива да отидете и да гледате филма на кино.

Наред с впечатляващите бойни сцени, „Викингът“ се отличава и с изключителна визия, дело на номинирания за „Оскар“ оператор Джарин Блашки (Фарът) – дългите кадри и непрекъснатото движение на камерата са хипнотични и отвеждат зрителите в центъра на този забележителен древен свят, който се разкрива пред очите ни.

Дори и само тези елементи биха направили „Викингът“ специално и незабравимо киносъбитие, но най-голямата сила на филма е черпещата вдъхновение от невероятното богатство на скандинавския фолклор, оригинална и вълнуваща история, която Робърт Егърс изгражда в съавторство с исландския поет и новелист Шоун. Изключителната тематична дълбочина и символика, които те пренасят на екрана, са истинска рядкост за филм от подобен мащаб.  А впечатляващият звезден актьорски състав, начело с Александър Скарсгард, Никол Кидман, Аня Тейлър-Джой, Клес Банг, Итън Хоук, Бьорк и Уилям Дефо, е финалният щрих, който превръща Викингът в празник за всички любители на киното.

northman-poster-1-0220423

Режисьор на „Викингът“ („The Northman“) е Робърт Егърс („Вещицата“, „Фарът“), който е и сценарист, наравно с Шоун („Lamb“). В ролите са Александър Скарсгард, Аня Тейлър-Джой, Никол Кидман, Клейс Банг, Итън Хоук, Уилям Дефо, Ралф Инесън, Кейт Дики, Бьорк, Мъри Макартър и др.

Филмът е вече в кината.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Гледах снощи. Страхотно аудио-визуално кино изживяване. Това, че нямам особен интерес към скандинавският фолклор, ме остави леко на разстояние, но това е единственото ми оплакване. Гледайте на кино.