На 11 май Домът на киното ще бъде част от глобалната филмова премиера на „This Much I Know To Be True“ с Ник Кейв и Уорън Елис! Прожекцията стартира в 20:00 часа, а след края на филма публиката е поканена на музикална вечер в Къш.бар, посветена на творчеството на Ник Кейв! Поради изключителния интерес към документалната творба на Андрю Доминик, Домът на киното и „Кино Резонанс“ предлагат още три дати, в които може да се види на голям екран – 13 май, 16 май и 19 май – билети siff.bg/bilet.

„We all live our lives dangerously, in a state of jeopardy, at the edge of calamity…“

Сниман в Лондон и Брайтън през пролетта на 2021 година, новият пълнометражен документален филм на Андрю Доминик „This Much I Know To Be True“ улавя изключителната творческа връзка между неповторимия Ник Кейв и мулти-талантливия Уорън Елис и дава възможност да оживеят песните от най-новите им два студийни албума, „Ghosteen“ (Nick Cave & the Bad Seeds) и „Carnage“ (Ник Кейв и Уорън Елис).

Филмът документира първите изпълнения на тези албуми, преди началото на турнето им във Великобритания. Двамата музиканти, с помощта на струнен квартет и певци, вдъхват живот на всяка композиция. Във филма участва и тяхната близка приятелка и дългогодишен творчески партньор – Мериън Фейтфул.

Заснет от изкусния оператор Роби Райън, „This Much I Know To Be True“ е своеобразно продължение на документалния филм на Андрю Доминик от 2016 година „One More Time with Feeling“. Доминик разкрива дълбокото приятелство и отношенията между Ник Кейв и Уорън Елис, които познаваме от „20,000 Days on Earth“, представен в програмата на 20-ия СФФ.

Новият филм е уникален документ за важен момент в съвместната работа на Ник Кейв и Уорън Елис, улавяйки духа на творческия тандем, преминаващ през нова, оптимистична фаза.

Кино Резонанс – място за култура и търсещи умове“ е създаден с цел оформяне на пространства за културен обмен около и с помощта на екипите на четири киносалона от централна и източна Европа – Дом на киното / Dom na kinoto в София (България), TISZApART MOZI, Соенок (Унгария), CID Ptuj Център за забавления в свободното време, Птуж (Словения) и Кино „Урания“ Kino Urania & Kinematografi Osijek * Kino Urania, Осиек (Хърватия). Искаме да предложим на публиката обогатяване на изживяването в киносалона, разширяване на интересите на младите хора, а Домът на киното – да се превърне в любимо място с интригуващо, развлекателно и най-вече ексклузивно културно съдържание. Целта ни е да приобщим младите хора чрез включването им в образователни и творчески дейности, а също и публика с ограничен достъп – хора с увредено зрение, хора с увреден слух, хора с интелектуални затруднения. Сред основните цели на проекта са развитие на публиката с фокус върху кинообразование за млада публика, дигитализация, иновативни практики и усъвършенстване на системите за комуникация.

Кино Резонанс – място за култура и търсещи умове“ / „Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds“ е международен проект, финансиран от Европейския съюз * Creative Europe *

Събитията са част от програмата на Дома на киното „Операция Кино 2021/2022“, реализирана с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *