По-добре късно, отколкото никога. С известно закъснение отбелязваме първия тийзър трейлър на „Бягство“ – най-новия, трети пълнометражен филм на Виктор Божинов, който е сред най-харесваните от нас български творци, отговорен за повече от чудесния „Възвишение“ и боксофис хита „Голата истина за група Жигули“, който спечели приходи от над 1,4 млн. лева в не най-лекия момент за ходенето на кино.

Бягство“ е по сценарий на Деляна Манева („Мисия Лондон“) и разказва за група приятели, които се местят в изоставено селище в Родопите. Те пушат трева, слушат музика и практикуват биологично земеделие, финансирано по програма на ЕС за презаселване на обезлюдени села. В един момент към тяхната група се присъединява млад непознат. Дани не само е избягал от рехабилитационен център за наркозависими, но също така знае повече, отколкото трябва. Започва лов на беглеца, последван от безмилостен конфликт, който заплашва с пълно унищожение.

Вижте тийзър трейлъра:

Според официалната информация „Бягство“ разказва за противопоставянето и конфронтацията на две коренно различни групи млади хора. Едните се борят да върнат живота в изоставеното село, а другите управляват комуна за наркозависими. Могат ли два свята да съжителстват заедно на подобно място и какво се случва, когато те се сблъскат? Режисьорът Виктор Божинов споделя:

Темата за конфликта между две корено различни общности, изповядващи различни житейски философии, е изключителна важна и актуална. Живеем във времена, в които държавите в целия свят отново се разделят на два лагера. Едните са привърженици на ценностите на либералната демокрация като лична свобода, равенство, толерантност към различните и отказ от насилие, и другите държави, в които постепенно се утвърждават принципите на авторитаризма, характеризиращи се с налагане на ограничения върху свободата на личността, подчинение на авторитарна структура и използване на насилието като инструмент. Двете общности във филма могат да бъдат разглеждани като представители на тези два коренно различни социални модела.

Бягство“ е сниман в Чамла – родопското село с най-голяма надморска височина в България (1650 м.) и по думите на продуцентката Галина Тонева то има важна роля във филма:

„Бягство“ е филм за величието на Родопите. В тази история природата има изключително важно място. Тя е не само фон, на който се разиграва историята, а пълноценен участник в нея. Не сме пестили усилия при разказването на тази интересна и драматична човешка история, която ще развълнува, както обикновените зрители в киносалона, така и изкушената кинокритиката.

Надяваме се филмът да се е получил така както са си го представяли авторите.

escape-poster-20220319

Режисьор на „Бягство“ е Виктор Божинов („Възвишение“, „Голата истина за група Жигули“), по сценарий на Деляна Манева. Оператор е Антон Бакарски, а музиката е дело на Петър Дундаков, със специалното участие на небезизвестната Лиса Джерард.

В ролите са Александър Кендеров, Диана Димитрова, Христо Петков, Снежана Макавеева, Иван Савов, Беноа Марешал, Димитър Сулев, Венцислав Сариев и др.

Премиерната дата е предвидена за тази пролет.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

 1. Репликите копеле 🙁
  Пълен ужас и ниво читлищна самодейност. И добре, че сам по себе си трейлъра казва нещо.
  Не бе, чакай, нищо не казва!
  :)))))))))))
  Ебахти смотаняците!

  А бе, операцийките… коментар на трейлъра няма ли? Този е за рубрката WTF на седмицата… мейнстрим медия ли станахте нещо? :)))))))

  1. Честно не знам някъде по земята да се говори Български книжовен език, само в БГ филмите може да го чуеш.Нищо общо с реалноста, отделно БГ е консервативна територия, не знаех че сме „характеризиращи се с налагане на ограничения върху свободата на личността, подчинение на авторитарна структура и използване на насилието като инструмент.“ :DDD Сега дайте да дадем 16 годишни не знаещи нищо за живота, да налагат либералните си цености.Яко!

 2. баси…дори в трейлърите на седморазреден „направо на видео“ бълвоч
  има някаква структура, логика…абе нещо дето някак си да те накара поне да го изгледаш докрая,
  за да видиш дали Брус Уилис е вътре…
  тука, нашите няма братче, монтаж на някакви си сцени от филма, несвързани една с друга и толкова…а оди и си дай парите в киното…
  ми няма ка да стане…
  ясно е, че кино няма да се научат да правят, ама поне на правене на трейлъри се научете бре!!