Waterworld (1995)
Waterworld (1995)

Почти десетилетие след идеята за „възкресяване“ на „Воден свят“ („Waterworld“) по SyFy, щатската кабеларка вече не е замесена в проекта, като той е „поет“ от Universal Television и Davis Entertainment, а продуцентите Джон Дейвис и Джон Фокс са споделили в интервю пред Collider, че поредица ще има, като тя ще бъде предназначена за за някоя от стрийминг-платформите. Режисьор ще бъде Дан Трактенбърг („10 Cloverfield Lane”, „Predator 5“), а събитията в бъдещия пост-апокалиптичен екшън ще се случват 20 години след познатата история, в която главно действащо лице беше героят на Кевин Костнър.

На пръв поглед решението на продуцентите изглежда странно, предвид легендарното сгромолясване на „Воден свят“ като боксофис приходи (264 милиона долара срещу 175 милиона долара бюджет) във вече далечната 1995 година, но истината е, че впоследствие филмът успя да си върне инвестициите чрез разпространението си на физически носители и тв излъчвания. Освен това, в момента „Воден свят“ се оценява доста по-високо, отколкото когато излезе на екран (остарял е изненадващо добре) и сме сигурни, че ще се намерят зрители за евентуалния сериал.

За младите поколения, които нямат спомен за образа на Кевин Костнър до мачта сред безбрежния океан, ето какво гласи официалният синопсис на оригиналния филм:

След стопяването на полярните шапки, по-голямата част от Земята ни е покрита с вода. Някои хора са оцелели, но много малко от тях са успели да се адаптират за живот в океана. Самотник по природа, морякът (Костнър) се сприятелява неохотно с Хелън (Джийн Трипълхорн) и нейната млада спътница Енола (Тина Маджорино), избягали от един изкуствен остров. Скоро безмилостните Пушачи (предвождани от героя на легендарния Денис Хопър) започват да ги преследват с вярата, че Енола е ключът към откриване на митичната Суха земя…

Може да се предположи, че амбицията да се направи поредица, свързана с пост-апокалиптична водна среда, ще коства сериозни финансови инвестиции от страна на продуцентите – именно затова най-логичните (вероятни) канали за среща със зрителите са два: Amazon или Netflix. Има опция и за Peacock, ако се вземе предвид принципният ѝ договор с Universal Television, но е малко вероятно дали ще те ще могат да си „позволят“ този сериал.

Да видим дали творческият екип (за момента без сценаристи и шоурънъри) ще успее да се справи с амбициозната идея, като също би ни било любопитно кой би се навил да влезе в образ, наследяващ този на мистър Костнър… Ако всичко върви по… вода – публиката ще получи още една история за края на света, която (за разнообразие) може и да се материализира в (не толкова далечното) бъдеще.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. И на мен „Воден свят“ ми харесваше/харесва. Навремето се сещам, че отнесе наистина доста хейт (резултата от което е и споменатия в новината бокс-офис провал). Донякъде причината беше в образа на героя на Кевин Костнър. Не беше типичния „добър герой“, с който масовата публика беше свикнала. Беше особняк, саможивец, темерут 🙂 (сещам се, че в една сцена без да му пука хвърли детето, татуирано с картата за Сухата земя, в океана и като нищо щеше да го остави да пукне там 🙂 ). На мен пък противоположно на масовия вкус, именно този сложен, неособено типичен образ на Костнър ми допадна (и съответно и филма- също).