Миналата година по някое време коментирахме нестихващия творчески ентусиазъм на Джан Имоу, ала колкото и да обожаваме филмите му от миналия и началото на този век, не сме склонни да се съгласим с предположението, че проектите, по които работи в последните години, са естествено продължение на творческите му търсения. Или може би сме прекалено привързани към периода, в който обръщаше специално внимание на легендарни сюжети и умело ги превръщаше във визуално пиршество…

Въздишките по минало великолепие не са от полза в настоящето – в новата година се очаква премиерата на най-новия филм на вече 70-годишния велик китайски режисьор – „Sharpshooter“. За последното десетилетие това е негова осма пълнометражна творба, като премиерите на някои от тях са били в Кан, Венеция, Сан Себастиан, Берлин. И докато се очакват новини около предишния му филм „Under the Light“, който е завършен през 2021 година, в мрежата вече се появи трейлър на снежната му снайперистка история – вижте:

Впечатляващи откоси, безпощадна точност на мерника, открояващи се графични детайли – дори за незапознатите с майсторството на Джан Имоу е ясно, че този режисьор знае как да реализира максимално ефективно идеите си. Историята проследява 22-годишния снайперист Джан Таофан, който поставя рекорд по време на Корейската война, като поразява смъртоносно или ранява 214 американски войници с 435 изстрела за 32 дни (само източните народи са способни на такава педантичност в статистиката!).

Сигурни сме, че дори този трейлър може да откаже заклетите пацифисти от идеята да обърнат внимание на най-новия филм на Имоу, но той надали ще се трогне от няколко хиляди (потенциални) зрители по-малко – разпространението на „Sharpshooter“ във великата китайска страна и (защо не и в двете части) на корейския полуостров е повече от сигурно. Премиерата в китайските киносалони е предвидена за 1 февруари 2022, като за момента не е ясно дали и кога може да се очаква филмът да се появи и по щатските и/или европейските екрани.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Всеки филм има потенциал да не е хубав. Този не прави изключение

  2. Май Джан Имоу е играл преди това някоя игра от поредицата Sniper Elite. Няма лошо, ще го погледна като излезе на читаво копие.

  3. „Shadow“ ми хареса доста.

    Този малко ми бяга като идея… някакакъв патриотизъм се лее. Няма лошо и за такова кино.