Шпионски трилър на Джан Имоу – да, разбира се! Той е майстор с безброй почитатели и призове от цял свят. Той може да пресъздаде живота на обикновените китайци в затънтени провинции, да нарисува образи на разкошни съблазнителни красавици от всякакви епохи, да композира най-красивия филм на всички времена („Герой“), да изпрати дракони и чудовища да щурмуват Великата стена – и (с малки изключения) ще му повярваме за всичко. Умението да разказваш филмови истории се придобива, с таланта за това призвание се раждаш. Колкото и противоречиви отзиви да предизвиква създаденото от Джан Имоу в последните години, творческият му размах, с който пристъпва към всеки нов проект, извиква безспорен респект.

Известно е умението на режисьора да пренася зрителите в различни епохи – този път с „Cliff Walkers“ изборът пада върху 30-те години. Сценарият е дело на Цюен Юнсиен, а главните роли са поверени на Джан И, Ю Хъуей, Цин Хайлу и Джу Яуън. Вижте как ще ви се отразят снежните битки в трейлъра.

Cliff Walkers“ е първият опит на Джан Имоу в специфичния шпионски жанр. Историята проследява четирима специални агенти на комунистическата партия, които се завръщат в Китай, след известен период на обучение в Съветския съюз. Действието се развива на територията на Манджурия – държавата, създадена след японската инвазия през 1932 година и просъществувала в североизточен Китай и вътрешна Монголия до края на Втората световна война. Съветските шпиони трябва да проведат тайна мисия на име „Утренная“. Намира се предател, който „изпява“ всичко на властите – и четиримата се оказват обградени и застрашени от всички страни. Ще успее ли екипът да се изплъзне от преследвачите и да завърши мисията си?!…

Много ще ни е интересно как ще се приеме „Cliff Walkers“ в Китай – като оставим настрана приключенския елемент, в сюжета (май) има политически детайли, които не биха оставили безразлични оперативните работници по „високите етажи“ на властта. Също така е интересно дали филмът е бил преглеждан и/или одобряван – до каква степен китайското правителство би рискувало (ако се реши на подобна стъпка) са упражнява (някакъв вид) цензура върху филм на прочут в цял свят творец като Джан Имоу.

cliff_walkers_xlg

За момента обещанието за киноразпространение на „Cliff Walkers“ е само на територията на Китай, Сингапур и Щатите. Датата е 30 април 2021.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Светли, горещо препоръчвам „To Live“ (1994 г) на Имоу, дори го има в тубата с бг субтитри, преведен от китаист. Прави комунистите на гъз. Абсолютен двучасов епос. Гун Ли и Джан Имоу (забранено му е за известно време да снима) нямат право дори да говорят за филма, освен че бива забранен в Китай. После махат забраната, когато го канят да режисира церемониите по откриването и закриването на Олимпиадата в Пекин. Комунистите налагат такъв контрол над целия живот на населението си, че всичко, което се излъчва в кината минава през яка цензура. Да не говорим за така наречения „златен щит“ – почти всички западни сайтове и социални мрежи са недостъпни там.
    Положението при кинотворците е, че ако искаш да ти излъчват нещата – трябва да следваш линията на партията. Кирето Вълков може доста да разкаже за Джеки Чан и каква промяна има във филмите му, откакто се установи в Китай.
    https://www.imdb.com/title/tt0110081/
    https://www.youtube.com/watch?v=ct8PUhZWqAE

  2. Абе аз съм му най-върлият фен, дори няколко филма съм му превел, ама малко мога да поспоря – предпочитам трейлъра на Шан-Чи, пред целия „Великата стена“, за който си умрях от яд, че беше първият филм на Имоу, излъчван по кината у нас.

  3. Спор няма, но като цяло продукциите на Марвел и DC, които предизвикват мозъчна кушия, май не са много. Чудя се, дали ще намерят чернокожи азиатци?

    П.П. Бате Тони Люн много ме кефи, но в последните години нямам спомен да е участвал в нещо свястно.

  4. Смятам „Герой“ на Джан Имоу за един от най-добрите филми с китайска авиация (там също участва Тони Люн и Джан Дзъ И), като съм съгласен с Андро, че „Китайската стена“ беше смехотворен 🙂

    Иначе за шпионския филм (който първоначално носеше името Impasse) изглежда интересно на ниво трейлър, е го видя като имам възможност, понеже очаквам трактовката на Джан Имоу за този жанр да бъде уникална сама по себе си.

    Относно дядо Джеки (който навърши 67 на 07.04) и неговата трансформация в послушен кино деец, работещ по нормите на цензурата в Китай (беше се появил на някаква трибуна в Китай и сподели своето огорчение от хората в Хонконг, които не искат да приемат идеята на китайската партия за развитие на региона – все още се води със специален статут, но може би не за дълго) като бълва тъпотии на килограм (особено в последните 10 години) с емблематични детайли като повръщащ CGI лъв (Kung Fu Yoga), CGI хиени (пак там), за други извращения дори не искам и да се сещам (още не мога да се отърся от 3 минутния откъс от Vanguard, който бих си го купил само, за да го изгоря публично), но тонът на неговите филми драстично се смени и за жалост класики от ранните му години както Project A, Police Story, Armour of God и други заснети до 2000 година ще си останат в миналото.