Обожаваме скандинавското кино, затова когато става дума за филм в любим наш жанр като хоръра, който освен това е селектиран и в програмата на престижен фестивал като започващия след броени дни Сънданс, може да сте сигурни, че интересът ни е повече от голям. В тази категория попада финландският „Hatching“ („Pahanhautoja“), който представлява смел и оригинален портрет за природата на майчиния инстинкт.

Филмът е дебют в голямото кино за режисьорката Хана Бергхолм, по сценарий на Иля Раутси и разказва за 12-годишната гимнастичка Тиня, която е отчаяна да угоди на обсебена от външния си вид майка, чийто популярен блог „Lovely Everyday Life“ представя идиличното съществуване на семейството им като добре подържано съвършенство от предградията. Един ден, след като открива ранена птица в гората, Таня донася вкъщи яйце, създава му гнездо в кревата ѝ и го обгрижва, докато се излюпи. Съществото, което се появява, става нейният най-добър приятел и жив кошмар, който я потапя под безупречното покривало в изкривена реалност, която майка ѝ отказва да види. Тиня опитва да приеме истински емоционалната връзка с нейното гротескно и жадно за кръв новооткрито семейство, докато се бори с разпадащите се отношения с нейната собствена взискателна майка.

Вижте първия трейлър на „Hatching“, който дава доста по-добра представа за смахнатите и нетипични измерения на историята и това, което можем да очакваме от филма.

Прекрасно! Стилизиран и ужасно атмосферен (като повечето скандинавски филми) doppelgänger / боди хорър, който на всичкото отгоре ще има какво да каже – дори и да не се споменаваше директно в синопсиса, трейлъръ е достатъчно красноречив по отношение на естеството на майчинството и „чудовищата“, които раждат липсата на любов и прекалено взискателните и контролиращи родители. А виждаме и момента с вманиачаването по обществения ни образ и суетата. Определено „Hatching“ е филм, към който имаме голям интерес, а и очаквания. Ще се ослушваме първо за отзиви, а впоследствие да видим и самия филм.

Вижте и два постера.

hatching-poster-120220113 hatching-poster2-120220113

Режисьор на „Hatching“ („Pahanhautoja“) е Хана Бергхолм („Reetta ja Ronja“), по сценарий на Иля Раутси. В ролите са Яни Воланен, Рейно Нордин, Сири Солалина, Сайя Лентонен, София Хейкила и др.

Премиерата на филма е на 23 януари на фестивала в Сънданс, а в кината и на VOD ще може да бъде видян от 29 април.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *