„На края на света
„На края на света

Младата звезда на френското кино загина трагично на 37 години

Трагичната и преждевременна смърт на обещаващия класен актьор Гаспар Улиел шокира милиони ценители на качественото кино преди броени дни. Френската звезда загуби живота си едва на 37 години по време на ски инцидент в Алпите.

След себе си той оставя впечатляващо филмово наследство и роли, които ще се гледат с години. Една от тях е във внушителната драма на Гийом НиклуНа края на света“ от 2018-а. Сега тази пищна, зрелищна и хващаща за гърлото историческа фреска ще бъде показана на кино в София.

Една от последните големи роли на Гаспар Улиел е и финалният филм в специалната селекция „Кино и власт“ на Френския институт. Прожекцията на „На края на света“ е тази събота, 29 януари, от 19 часа.

Тук Гаспар Улиел си партнира с Гийом Гуи, Ланг Хе Тран и легендата Жерар Депардийо.

Ето го и сюжета: „Индокитай, 1945 г. Робер Тасен е млад френски войник, единственият оцелял след кръвопролитие, по време на което брат му изгаря пред очите му. Заслепен от желание за мъст, Робер се впуска в своеволно тайно търсене на убийците. Но срещата му с Маи, млада индокитайка, ще промени намеренията му.“

Филмът е забранен за лица под 12 години.

„Алис и кметът”
„Алис и кметът”

А днес от 18:30 часа пък е време за политически хумор с „Алис и кмета“. Фабрис Лукини и Анаис Демустие оглавяват тази история за властови интриги във Франция. Кметът на Лион, Пол Терано се намира в деликатна ситуация. След 30 години в политиката, идеите му са изчерпани, сякаш усеща екзистенциална празнота. За да се справи, назначава млада и успешна философка, Алис Хейман. Следва диалог между две противоположни личности, който ще преобърне изцяло убежденията им.

Режисира Никола Паризие.

Програмата „Кино и власт“ предложи и поглед към политическата природа на новата година, наситена с потенциални разкази за бъдещето. Динамичната и волатилна перспектива на множество избори и лидерски конфронтации – от Париж до Вашингтон – ще бъде направо като на кино.

Политическите филми са особено привлекателен поджанр в пейзажа на голямото кино, а френските творци са едни от най-добрите разказвачи. Програмата е фокусирана върху темата за политиката и властта, по която отделни произведения представят различни и спорни гледни точки.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *