Един от най-интригуващите разкази за бъдещето на киното е свързан с динамичното развитие на технологиите за виртуална реалност, изписвана накратко и като VR.

Българската публика може провери как се развива това футуристично направление със собствените си очи по време на 11-ия Фестивал на френския филм и „Киномания 2021“. Става въпрос за София VR фест, който ще продължи от 26 до 28 ноември в зала 4 на НДК

Всички филми ще бъдат показани с VR технология в зала 4 на НДК и след предварително записване, обединени в следните слотове:

Петък (26 ноември) – 16-19:00 часа

Събота (27 ноември) – 10-19:00 часа

Неделя (28 ноември) – 10-17:30 часа

Трите футуристични френски продукции в селекцията са „Преобразуване“, „Бележки за слепотата“ и „Мрачни очи“.

Преобразуване“ разказва  за Александро, който се записва доброволец за участие в експеримент за изследване на сънищата. Той няма представа, че това ще го направи зависим от Елза – форма на изкуствен интелект. Тя ще дигитализира и дематериализира подсъзнанието му и ще се подхранва от него…

Преобразуване“ на Жером Бланке насочва зрителя в съновидение, между удивлението от техниката и поетиката на интимното преживяване. Показвайки безспорна зрялост при поддържането на виртуалното повествование с помощта на видео и звук, „Преобразуване“ е същински късометражен филм, който ви потапя в друга реалност, не ви кара да мислите за медиума, а тласка интереса направо към разказа. Залог, който все още прекалено рядко наблюдаваме в тази област…

В „Бележки за слепотата“ сме поканени на потапяне във виртуалната реалност на живота на писателя Джон Хул.

През 1983 г., Джон Хул, професор по богословие и писател, ослепява. За да осъзнае и приеме тази драматична промяна, в продължение на три години той води личен дневник, представляващ повече от шестнадесет часа аудио записи, уникално свидетелство за загубата на зрение и откриване на свят „отвъд видимото“.

Въз основа на тези оригинални записи, Бележки за слепотата: В тъмнината използва технологията на виртуалната реалност и механизмите на геймплей, за да потопи потребителя в познавателния и емоционален свят на слепотата.

По време на това чувствено и сетивнопотапяне, наситено с мълчания и осенено с поетика, се очертава ходът на хуманистичния размисъл, който, в мрака на слепотата, е осветен от благодат и щедрост.

Мрачни очи“ е копродукция между Франция и Аржентина. С гласа на Тахар Рахим, футуристичното филмче  разказва притчата за слънцето, разочаровано от човеците ирешило да залезе, за да не изгрява никога повече. Мракът събудил мъртвите. Зомбита и хора влезли в ожесточена битка.

Трилогията анимация „Мрачни очи“ води съзнанието в загадъчен свят, където нощта е станала вечна. Насред хаоса, момче зомби, Глуми, и простосмъртно момиче, Нена, се осмеляват да играят на любов.

Мрачни очи“  черпи от кодовете на литературата, киното и видеоигрите, за да предложи оригинален разказ във виртуална реалност, изграждащ постепенно връзки между историята, разказвача и зрителя.

260675706_616822202896438_3256115536335353480_n (1)

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *