Все още не сме сигурни дали „Бенедета“ („Benedetta“) на любимия ни Пол Верховен е наистина добър или не, но фактът, че месец след премиерата му на Синелибри се сещаме за него и дори имаме желание да му посветим новина, е доста показателен. Със сигурност това не е поредната конвейерна продукция, експлоатираща по елементарен начин темите за религиозния фанатизъм, насилието и еднополовите връзки, и дори човек да е категоричен в отрицателната си оценка (нещо, което бихме могли да разберем, дори и да не се съгласим), няма как да се отрече, че филмът прави впечатление.

Личното ни мнение е, че ако разгледаме „Бенедета“ като дълбоко, драматично психологическо изследване на споменатите по-горе теми, филмът се проваля впечатляващо. Но ако го приемем като сатира, под чиито прицел са не само конкретните табутата, но и тяхното експлоатиране, деконструиране и разрушаване, то тогава горим за поредното провокативно „self-aware“ бижу на Верховен. Познавайки филмографията на нидерландския режисьор, лично ние няма как да не го приемем по втория начин – гаврата е с всичко и всички.

Поводът да си кажем тези неща е, че „Бенедета“ тръгва в киносалоните от този петък и ще може да бъде гледан от по-широка публика, макар че не си представяме, че за този филм ще има кой знае колко зрители, дори и в нормална обстановка, камо ли сега, когато пандемията и мерките срещу нея допълнително усложняват нещата. В тази връзка представяме и един нов трейлър (нарекли сме го финален, защото едва ли ще пишем за друг, дори и да има), който излезе преди няколко дни. Заедно с него ви предлагаме и едно интервю с Пол Верховен от Нюйоркския фестивал.

Припомняме, че „Бенедета“ е базиран на романа „Immodest Acts: The Life Of A Lesbian Nun In Renaissance Italy“ на Джудит К. Браун и разказва истинската история на монахинята Бенедета Карлини (Виржини Ефира). В края на 15 век, когато чумата опустошава земите, тя се присъединява като новачка в манастир в Песия, Тоскана, където причинява сериозни сътресения в общността. Бенедета, която има стигмата (рани, които имитират тези, получени от Иисус по време на неговото разпъване на кръст) и от ранна възраст е способна на чудеса, получава обезпокоителни религиозни и еротични видения и започва забранена любовна афера с друга монахиня.

В добавка вижте и един постер.

blessed_virgin_ver3_xlg

Режисьор на „Бенедета“ („Benedetta“) е Пол Верховен („Turkish Delight“, „Flesh+Blood“ „Робокоп“, „Зов за завръщане“, „Първичен инстинкт“, „Черната книга“, „Тя“), който е и съсценарист заедно с Давид Бирке („Тя“, „Slender Man“) по романа на Джудит К. Браун. В ролите са Виржини Ефира, Шарлот Рамплинг, Ламбер Уилсън, Оливие Рабурдин, Клотилд Куро, Дафне Патакиа, и др.

Филмът е в родните киносалони от днес, 5 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *