Стане ли въпрос за хорър филми, в Холивуд винаги са залитали към истории със зловещи деца. Още като тръгнем от ерата на „Заклинателят“ и „Поличбата“, минем през фазите на няколко нескопосани Стивън Кинг адаптации и многобройни изтъркани филми и поредици от средата на първото десетилетие на XXI век в стил „Коварен капан“, в които няма как да не участват или Патрик Уилсън или Вера Фармига и задължително поне една от сестрите Фанинг, та стигнем чак до впечатляващия пълнометражен дебют на Ари Астер „Наследствено“. Всички те са обединени от присъствието на деца с най-различни дарби или проклятия, които всячески се опитват да всеят страх у публиката, и може би именно защото децата по природа са символ на невинност и чистота в повечето случаи този макар и изтъркан коз продължава някак си да работи. В предстоящия филм „Marionette” на холандеца Елбърт ван Стриен се сблъскваме с не много по-различна ситуация.

Филмът разказва за детска психоложка, която решава да започне живота си начисто след инцидент. Скоро след преместването си тя започва да лекува 10-годишно дете, което смята, че умее да контролира бъдещето чрез рисунките си. В началото скептична животът на психоложката бавно се преобръща с главата надолу, когато нарисуваните зловещи предсказания започват да се сбъдват.

Елберт ван Стрин, който също така стои и зад холандския филм на ужасите „Two Eyes Staring“, решава да превърне късометражния си филм с подобен сюжет „De Marionettenwereld“ от 1993 г. в пълнометражен и значително да развие потенциала му. Филмът вече веднъж е претърпявал неуспешен опит да бъде продуциран, но това се променя след като самият Мат Деймън проявява интерес да участва. След като обаче по недоизяснени причини носителят на „Оскар“ напуска проекта, ролята му е поета от холандската актриса Текла Рейтен, позната ни най-вече с изпълнението си във „В Брюж“ като се споменава, че нищо допълнително по ролята на детския психолог не е променяно след смяната. Актьорският състав включва още Питър Мълън („Децата на хората“) и Илайджа Улф („Транспотинг 2“).

Тук може да гледате и новия трейлър:

Още в началото си личи, че продукцията не е кой знае колко скъпа. Сюжетът обаче доказва, че не звучи добре само на хартия. В актьорския състав не фигурира нито едно по-голямо име, което да хване окото на публиката, и макар това да не говори добре за вниманието, което вероятно ще получи филма, е някак си ободряващо да виждаш нови и не до болка познати лица. Напрежението и съспенсът се долавят дори и в краткия клип, но няма да се лъжем, че за този тип филми имат два изхода – или ще бъдат неочаквано качествени и пренебрегнати от масовата публика, но възхвалявани по различните социални мрежи или просто ще се окажат евтин хорър с хубав замисъл, но лошо изпълнение. Засега повече клони към второто, но само времето ще покаже дали „Marionette” или още разпространяван като „Repression” ще изплува като солиден трилър или ще потъне в забвение.

Вижте официалния синопсис, както и един постер

След загубата на съпруга си при на пръв поглед случаен инцидент, детският психиатър Мариан Уинтър започва нов живот в Шотландия. Там тя лекува тайно 10-годишно дете, което твърди, че контролира бъдещето чрез своите рисунки. Когато ужасяващите му истории започват да се сбъдват, Мариан изпада в мания, която заплашва да разруши живота и реалността й.

marionetta436220212207

Филмът е режисиран от Елберт ван Стрин, а сценаристи са самият ван Стриен и Бен Хопкинс. „Marionette” вече може да бъде гледан по няколко стрийминг платформи, включително Amazon и Vimeo, а в началото на декември ще бъде пуснат в iTunes и Google Play.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *