Вече мина повече от година, откакто „Morbius” трябваше да излезе по кината. Тотално бяхте забравили за филма, в който Джаред Лето ще изиграе „живия вампир“? Не се притеснявайте, не сте сами. Хората от Sony подозират, че всички сме изключили този проект от съзнанието си и сега, след като „Венъм: Време е за Карнидж“ вече поприключва показа си в киносалоните, и ни припомнят какво още можем да очакваме от тяхната „вселена“, която уж трябваше да се върти около злодеите от Спайдър-мен комиксите, но нещата стават все по-оплетени в мултивселената.

Нека обаче първо да поговорим за д-р Майкъл Морбиъс, живия вампир. Морбиъс е брилянтен лекар, носител на Нобелова награда, който страда от рядко заболяване на кръвта, заради което изглежда горе-долу като Джаред Лето в края на „Реквием за една мечта“. Докторът, обсебен от желанието си да намери лек за болестта, както за себе си, така и за другите афектирани от нея, се подлага на експериментално и нелегално лечение, което някак си го превръща в „живия вампир“ – същество със свръхсила, ехо радар като на прилеп и неустоимо желание да пие кръв.

Първият трейлър ни занимаваше много повече с борбата на Морбиъс с болестта му, но новият ни показва повече от живота му след трансформацията и това, което подозираме, че ще бъде главния конфликт във филма – борбата му между желанието да помага на хората и инстикта на чудовище, който развива след трансформацията.

Вижте новия трейлър сега, след което и едно кратко видео, в което Лето обяснява кой е героят му и защо се е заинтересувал от ролята.

Общо взето продължаваме да имаме доста ниски очаквания към този филм. Като качество ни се струва горе-долу като „Венъм“, но без лековатата атмосфера и чара на Том Харди. Целият проект на Sony, когато Marvel Studios не са замесени, ни се струва леко остарял, като супергеройските филми от началото на XXI в., особено с някои от изключително слабите ефекти, които виждаме тук. От друга страна „вампирското“ лице на Морбиъс ни харесва като дизайн и смятаме, че самата история вероятно би могла да донесе нещо интересно, ако е разказана правилно, с повече фокус към вътрешната борба на героя, отколкото към странните му недефинирани супер сили. Не таим обаче дъх за такава вероятност.

Всъщност най-интересното нещо е какво точно вещае този филм за бъдещето на вече оплетените марвелски герои в киното. Да, трейлърът явно показва, че Венъм и Морбиъс са част от една и съща вселена, но присъствието на Майкъл Кийтън като Ейдриън Тумс (героят му от „Спайдър-мен: Завръщане у дома“), в комбинация с пост-кредит сцената на „Венъм 2“, вече говорят за много по-омешани киновселени, отколкото си представяхме преди, когато си мислехме, че Спайдър-мен ще бъде единствената им допирна точка. Тази връзка и желанието ни да я проследим вероятно ще са най-голямата причина да не изпуснем „Morbius“, пък и Джаред Лето, каквото и да си говорим, все ще има с какво да ни развесели в поредната си роля на драматична кучка.

Morbius” е режисиран от Даниел Еспиноза, който преди няколко години направи съвсем приличния „Life“, което също е плюс за този проект. В главните роли са Джаред Лето, Адриа Арьона, Мат Смит, Джаред Харис, Ал Мадригал и Тайрийз Гибсън.

Новата премиерна дата е 22 януари 2022г.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments