his dark materials
Artist Darran Douglas

Към края на 2015-та научихме, че се готви телевизионна адаптация по „Тъмните му материи” („His Dark Materials”) на Филип Пулман, която евентуално да заличи и последните бегли спомени от разочароващия „Златният компас“ с Никол Кидман и Даниел Крейг. Но след като години наред не се чуваше нищо по въпроса, съвсем разбираемо, забравихме за проекта и сега, когато научихме, че мини-сериалът бавно, но доста сигурно се задава към екраните ни, признаваме, че ни трябваше секунда да се ориентираме. Навремето знаехме само, че ВВС подготвят екранизацията в 8 части – добра новина, защото вече стана ясно, че оригиналният материал няма как да се събере в два часа в киносалона.

Сега, в рамките на два дена, научаваме доста нови подробности, най-важната от които като че ли е режисьорът Том Хупър („Момичето от Дания“, „Клетниците“, „Речта на краля“), който да пренесе на малкия екран епичната история на Пулман. Според слуховете Хупър отдавна е бил хвърлил око на проекта, който се очаква да е една от най-скъпите британски драми в историята, и вече е подписал договора, така че измъкване няма.

том хупър
Том Хупър

Другото особено важно развитие е, че в главната роля на Лира ще видим Дафни Кийн, която вероятно си спомняте от впечатляващия ѝ холивудски дебют в „Логан“. Няма да изпадаме в подробности коя точно е Лира, кой и какъв е нейният демон, кого тръгва да спасява, след като е отвлечен… Ако не сте запознати със сюжета на оригиналната трилогия „Тъмните му материи“, която се състои от „Северно сияние“, „Острият кинжал“ и „Кехлибареният далекоглед“, по-долу може да видите кратичкия официален синопсис от издателство „Бард“.

Най-новото развитие пък идва от Entertainment Weekly, според които Лин-Мануел Миранда, когото скоро ще видим в „Mary Poppins Returns“, е „близо до сключване на сделка“ за ролята на тексасеца аеронавт Лий Скорзби, който се играеше от Сам Елиът във филма от 2007. Ако действително договорът бъде подписан (шансовете не са малки, Миранда очевидно обича фентъзи епосите), този път явно ще видим един доста различен Лий. Няма да коментираме този кастинг обаче, докато не стане поне официален. Сега, вижте обещания синопсис на романите на Пулман.

Те са само деца – едно момче и едно момиче с мисия от съдбата. В епичната си вълшебна трилогия „Тъмните му материи” Филип Пулман отключва вратата към свят, паралелен на нашия, и все пак населен с различни създания, като смесва наука, теология и магия с крайно фантастичен и вълнуващ резултат. В този свят демони и крилати същества живеят наред с хората, а загадъчният Прах има силата да обединява вселените… ако преди това не ги унищожи. Присъединете се към Лира, Панталеймон, Уил и останалите герои, които се впускат в най-смайващото и съкрушително приключение на живота си. А в същото време в Небесното царство бушува война – жестока война, която с шокиращия си край ще разкрие тайната на Праха!

Както споменахме, очаква се ТВ екранизацията „Тъмните му материи” („His Dark Materials”) да има сериозен бюджет и продуцентите от Bad Wolf и британските разпространители BBC Worldwide водят преговори за международните права с различни стрийминг компании като Apple и Netflix. Има предположения, че снимките ще започнат още това лято, а премиерата ще е края на 2019 или началото на 2020, но нямаме представа колко сигурна е тази информация. Ще ви държим в течение.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *