В началото на юли бяхме попарени от смъртта на големия Ричард Донър, който е един от режисьорите, дефинирали детството ни. В допълнение, и без това голямата загуба беше утежнена от факта, че Донър няма да може да довърши емблематичната (както за неговото творчество, така и за киното като цяло) поредица „Смъртоносно оръжие“ („Lethal Weapon“) с дълго подготвяната пета част, която в последните години започна да придобива все по-сигурна форма.

Изглежда обаче, че смъртта на Ричард Донър не е била достатъчна, за да убие изцяло проекта, и сега научаваме, че „Смъртоносно оръжие 5“ продължава напред с идеята на режисьорското столче да седне една от двете звезди на поредицата – Мел Гибсън, който споделя, че лично Донър го е избрал да заснеме филма, в случай, че той „ритне камбаната“:

Разработвахме сценария и бяхме доста напреднали. Един ден той ми каза, „Слушай, хлапе, ако аз „ритна камбаната“, ти ще го направиш“. А аз казах „Млъкни!“… Той наистина почина. Но ме попита по онова време дали ще го направя. Тогава аз не казах нищо и той е споделил със съпругата си и със студиото и продуцентите. Така че аз ще режисирам петия филм.

Ние харесваме много Мел Гибсън като режисьор и като се има предвид, че той е интегрална част от поредицата от самото ѝ начало, смятаме, че е изключително подходящ (ако не и най-подходящият) избор да я доведе до края ѝ. Със сигурност по-добре от някой млад занаятчия, който, видите ли, е „голям фен“ и задължително „Смъртоносно оръжие“ е „причината да иска да стане режисьор“. Пък и изглежда, че съпругата на Донър, известният продуцент Лорън Шулър Донър е дала благословията си за Гибсън, така че кои сме ние да не се съгласим.

Лошата новина засега е, че „Смъртоносно оръжие 5“ ще излезе директно на стрийминг в платформата HBO Max и няма да можем да му се насладим на голям екран. И да, дори и да се окаже най-голямото разочарование на света (а шансовете за това не са малки), пак искаме да видим филма на кино, за да си вземем подобаващо довиждане с оригиналните Ригс и Мърто – обещанието е, че това „наистина ще е последното им приключение“. Тук отбелязваме, че последната версия на сценария е дело на Ричард Уенк („Закрилникът“).

Засега освен завръщането на Мел Гибсън е потвърдено само това на Дани Глоувър, без който също не може да има „Смъртоносно оръжие“, но очакваме в скоро време да чуем за завръщането на Рене Русо, Крис Рок и всички останали ветерани от поредицата, а защо не и Джо Пеши.

Ще следим развитието на проекта и ще ви държим в течение.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Тъжно е, че талантлив визионер като Гибсън трябва да хаби таланта си с франчайзи (дори да е любимия Смъртоносно Оръжие) и още по-обидното – да е директно за стрийминг платформа. Но пък ако това е нужно за да може чичо Мел да реализира викингския епос, за който говори от години – нека.

  2. По-добър човек за задачата – няма. Дано си струват усилията и петият да приключи нещата по един „безавариен“ начин, че ако го окепазят ще горчи МНОГО – не само заради прекрасния финал на четворката, но и заради Донър и наследството му. Стискам палци на Гибсън. След този проект – директно да сяда да снима викингския филм, както спомена Маската.