Ерата на Студената война е период от историята, който неизменно ще привлича интереса на индустриите за забавление – според новините на Variety преди известно време НВО се решили да ангажират Бенедикт Къмбърбач за ролята на агента на КГБ Александър Литвиненко в подготвяния от тях сериал „Londongrad“. За основа на поредицата ще послужи книгата на Алън Коуел „The Terminal Spy“, а сюжетът ще проследи финала на живота на руския шпионин, който отправя обвинение към руския президент Владимир Путин с твърдението, че именно той е поръчал през 2006 година отравянето му с радиоактивен изотоп на полоний, след като Литвиненко остава във Великобритания и дори от предсмъртното си болнично легло говори пред медиите.

Сценарист на „Londongrad“ е Дейвид Скарпа (шоурънър на „The Man In The High Castle“), който ще бъде и един от изпълнителните продуценти на проекта, заедно със звездата Къмбърбач и режисьора Брайън Фогел („Icarus“, „The Dissident“). Ето как звучи официалният синопсис на книгата, издадена от Penguin Random House:

На 1 ноември 2006 година Александър Литвиненко пие чай в хотел „Millennium“ в Лондон. Часове по-късно руският емигрант и бивш шпионин, отявлен критик на руския президент Владимир Путин, се разболява и след няколко дни е приет по спешност в болница. Отровен от рядък радиоактивен изотоп, поставен в чая му, Литвиненко прави драматично медийно изявление от смъртното си ложе, обвинявайки Путин за неизбежната си смърт. Алън Коуел, който по това време ръководи кореспондентското бюро на New York Times в Лондон, проследява историята от самото начало и създава изключителен, цялостен разказ за това убийство и важните международни последици, предизвикани от тази първа проява на подобен тероризъм.

Според неписаните закони на визуалните изкуства, в същото време ITV работят по „конкурентен“ проект с подобна тематика, чието (работно) заглавие е „Litvinenko“, а в главната роля е още един актьор, когото обичаме и уважаваме – Дейвид Тенант. Знаем, че Къмби е изключително ангажиран с безброй проекти, сред които са два проекта на Marvel – „Spider-Man: No Way Home“ и „Doctor Strange In The Multiverse of Madness“, както и „War Magician“, като вече не броим готовите „The Power of The Dog“ и „The Electrical Life of Louis Wain“, които очакваме да видим на (някакъв) екран, но също така сме сигурни, че като се захване с някой проект – той винаги влага сърце и душа в него. Очакваме новини за „Londongrad“.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *