В кариерата на всеки един уважаван режисьор настъпва момент, често след поредица от не дотолкова успешни проекти, в който най-сетне се чувства уверен и достоен да представи пред света най-личната и близката до сърцето си история. Тя често е базирана или поне вдъхновена от реални събития, а пък ако филмът е и чернобял в кърпа са му вързани минимум няколко „Оскар“-а. Това се случва през 1993 г. с излизането на „Списъкът на Шиндлер“, който и досега безспорно си остава едно от най-добрите постижения (а да не кажем и най-доброто) на Стивън Спилбърг. Години по-късно Алфонсо Куарон прави същото със своята полу-автобиографична драма „Roma”, която през 2018 г. беше фаворит и обра приличен брой престижни награди. Тази година на опашката се е наредил не кой да е, а самият Кенет Брана. Въпреки някои от по-съмнителните му скорошни проекти няма как да отречем факта, че Брана е възпитаник на една от най-добрите актьорски школи, а именно британската и талантът му изпъква както пред, така и зад камера.

Новият му проект „Belfast”, както вече сме споменали, е полу-автобиографичен и базиран на юношеските години на Брана, израствайки в столицата на Северна Ирландия в зората на граждански конфликт, който ще продължи почти три десетилетия. В центъра на събитията в Белфаст през 1969 г. откриваме едно съвсем обикновено семейство от любящи съпруг и съпруга (изиграни от Джейми Дорнан и Катрина Балф) и малкото им момченце Бъди (дебютантът Джуд Хил), което е като цар на квартала, обожава игрите и разговорите с отраканите си баба и дядо (Джуди Денч и Киърън Хайндс). Но идилията рухва, когато назряващата война започва да сее раздор както по улиците, така и във фамилията.

Още от самото начало се вижда разликата между двата трейлъра. Тук приповдигната атмосфера, танците, музиката и безгрижието на детството не отсъстват, но вече доста повече се набляга върху нарастващото военно напрежение, което започва да оказва влияние върху взаимоотношенията в семейството. Лека-полека ни се разкриват и малко повече детайли от сюжета. Виждаме дилемата, пред която трябва да се изправят майката и таткото, а именно да имигрират в търсене на по-сигурно бъдеще, оставяйки родината и, вероятно, възрастните зад себе си.

Промяната най-осезаемо си личи обаче през погледа на малкия Бъди, което не е непознато творческо решение. Идеята военни събития, да са пречупени през призмата на деца, не е нова, като за най-близкия пример се сещаме за „Джоджо Заека“. Така де, вторият трейлър на „Belfast” само затвърди нашите очаквания и вече сме твърдо убедени защо след премиерата и триумфа му на фестивалите в Telluride и Торонто се води за основен фаворит да грабне повечето престижни статуетки идния сезон. Дали Брана ще се присъедини към Спилбърг и Куарон като украси рафта си с почетната титла „Най-добър режисьор“ само времето ще покаже, но е факт, че желанието ни да гледаме този филм час по-скоро няма да стихне.

Видите официалния синопсис, а веднага след това и един постер:

Написан и режисиран от номинирания за „Оскар“ Кенет Брана, „Belfast” е трогателна история за любов, смях и загуба в детството на едно момче, сред музикалния и социален шум в края на 60-те години. В актьорския състав влизат номинираната за „Златен глобус“ Катрина Балф, носителката на „Оскар“ Джуди Денч, Джейми Дорнан, Киърън Хайндс и 10-годишният Джуд Хил в дебютната си роля. Дорнан и Балф играят страстна двойка от работническата класа, уловена в хаоса, а Денч и Хайндс са остроумните баба и дядо.

bp33220211024

Belfast” е написан и режисиран от Кенет Брана. В главните роли са Джейми Дорнан, Катрина Балфи, Киърън Хайндс, Джуди Денч, Колин Морган, Джуд Хил и др.

Премиерата е предвидена за 12 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *