Макар да е трудно да се пренебрегват въпроси като „Къде бяха тези „вечни“, когато Танос изби… когото си пожела?“, ние сме абсолютно наясно, че става въпрос за тонове книжки с картинки, издавани в продължение на десетилетия, които постепенно се превръщат в печеливши филмови проекти за компанията Marvel. Именно затова е чиста загуба на време да търсим бегли логически връзки, по-скоро ще се надяваме, че около новият филм „Вечните“ („Eternals“), режисиран от носителката на „Оскар“ Клои Жао, ще се завихри интерес, подобен на манията по „Отмъстителите“. Пълният, подробен трейлър, който дебютира вчера, би трябвало да работи в тази посока, но дали задачата е изпълнена?!

Личи си, че в контекста визия режисьорката е действала мащабно. Надяваме се ефектите да бъдат пипнати както Marvel си умеят. И… дотук с положителните изречения – останалите констатации са по-скоро неутрални, което е най-големият бич за подобен тип супер-геройски филми. Някак доста неправдоподобно изглеждат и Ричард Мадън, и Салма Хайек в ролите си – споменаваме първо тях, защото очевидно ще се следва комиксовата нишка, в която те се явяват нещо като „доайени“ на екипа, а за Икарис, героя на Мадън твърдят, че е най-силният и се явява нещо като „първосъздаден“. В трейлъра виждаме как той се разгневява – и очите му действат досущ като тези на Супермен (от съседите). По подобен начин виждаме и Анджелина Джоли в действие като Тена (най-важното ѝ умение е да сътворява смъртоносни оръжия от нищото) – и тя изглежда като кукла Барби, поставена в красива, супергеройска ризница. Не си намерихме един, който да прикове безотказно погледа ни – с изключение може би на Лиа МакХю, която е в ролята на саркастичната, ловка и измамна Спрайт. О, и към Кинго на Кумаил Нанджиани проявяваме известен интерес – любопитно ни е как се е превърнал в звезда на Боливуд. Както е видно, въпросителните са по-скоро „странични“ на сюжета – след този първи детайлен поглед, за съжаление „Вечните“ не носят онзи „вечен“ привлекателен заряд, който бихме искали да излъчват от екрана.

Важно е да напомним, че комиксите за „Вечните“ са измислени от Джак Кърби (един от кръстниците на Marvel вселената) като раса безсмъртни същества, създадена от извънземните, наречени „Небесните“, които могат да използват космическата енергия, като я преобразуват съобразно силите, които владеят. Те са оставени на земята да наблюдават човечеството и да се грижат за него, ала „отдалече“, без да се намесват в конфликти (и така да променят, евентуално, естествения ход на човешката история). И те очевидно се опитват да го правят … до известен момент, когато решават, че е време да престъпят това правило.

eternals_ver3_xlg

Много имена има в този многолюден постер; много филмови звезди, които представляват различни групи – и по расов, и по полов признак, и по сексуална ориентация, дори вече има супер-герой, която е глуха. Ето и по-подробно описание кой кой е в геройско-актьорския екип – Ричард Мадън влиза в ролята на Икарис, Салма Хайек е Айак (трансформация на древногръцкия герой Аякс Теламонид?), Джема Чан е Серси, споменахме вече, че Кумаил Нанджиани е Кинго, Лорън Ридлоф влиза в ролята на Макари (образ, родеещ се с римския бог Меркурий или гръцкия му първообраз Хермес), Дон Лий е Гилгамеш (дали случайно носи името на прочутия герой от древната митология на Месопотамия), Брайън Тайри Хенри е Фастос (представен като първия гей-супер-герой във вселената на Marvel, който си има съпруг и заедно отглеждат дете), Бари Киоган е Друиг, Кит Харингтън влиза в ролята на Дейн Уитман (единственият човек в групата, но също притежаващ извънмерни способности и ум на гениален физик), а Анджелина Джоли блести в ролята на Тена.

Хубаво е, че това своеобразно ново семейство от супергерои поема директната грижа за хората, след като екипът на Отмъстителите бе разформирован от съдбата – надяваме се само като видим готовия филм, да започне да ни пука за тях. Защото за момента (май) ни е все едно дали ще гледаме тях, динозаври или нов прочит на някой библейски сюжет…

Премиерата на „Вечните“ („Eternals“) е (предвидена за) в кината по света, на 5 ноември 2021 година. 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

 1. На ингИлийски ли ще си пишем вече?! Ха-ха! Щом е така има една фраза ‘Get woke, go broke’! За справка – In the Heights!! Аз отдавна съм написал, че този филм ще пробва търпението на зрителите с огромни дози политкоректност! А това, че Икарис и Тена са knockoffs съответно на Супермен и Жената Чудо също не помага на филма!
  Разбира се, има и други проблеми, както в Jostice league има твърде много нови персонажи и явно ще има твърде малко време, за да се запознае зрителят с всеки един от тях! Което може да доведе до недостатъчна кохезия на филма, както в Jostice league!!!
  Освен това новите мерки в някои градове, както и увеличаващите се случаи на новия делта вариант на ковида, ще доведе до по-малък боксофис!
  И най-вече близостта до премиерата на друг блокбъстър – Дюн! Изглежда един от двата филма ще изяде дървото в боксофиса, ще видим кой?!

 2. Изглежда супер! Celestials, Deviants, Thanos … – YES, please! Жалко, че Кърби не е жив да го види на IMAX.

 3. Официално това е първият MCU филм, който има изгнил рейтинг в Доматите! Някой да е учуден?! Обаче най-интересното е, че този филм има по-ниска оценка от WW 1984! И с право е така! Все пак в последния няма genderswapping, няма race swapping characters и няма ЛГБТ репрезентейшън! Ха-ха-ха! А и да не забравя и любовната сцена между педали, като филмът е с ограничение PG-13! Как може с една дума(или с две) да се определи Етерналс?! Може би Диверсити траш! Ха-ха! Щом и уокнатите критици на Доматите не харесват филма, то е ясно какъв боклук е!
  Разбира се, всичко изброено по-горе не включва това, че самият филм е изключително слаб!