Дейвид Кроненбърг е режисьор, който няма нужда от представяне. Дори и да не сте почитатели на някой от култовите класики, с които започва кариерата си, то със сигурност не сте пропуснали последните две десетилетия. „Тъмно минало”, „Източни обещания” и „Космополис” са само някои от заглавията, показващи канадеца в една много по-различна от познатата светлина.

За съжаление, „Maps to the Stars” от 2014 година е и последният до този момент филм на Кроненбърг. Време и за добрата новина. Режисьорът се завръща и най-вероятно през следващата година ще можем да гледаме новото му произведение, озаглавено „Crimes of the Future”. Филмът се определя като смесица между научна фантастика и ужаси, което е своеобразно завръщане към корените. Снимките вече запознаха преди няколко дни в Гърция и ще продължат до края на следващия месец. Ето какво споделя един от главните актьори Виго Мортенсен за проекта:

Само два дни са изминали от началото на снимките на „Crimes to the Future” и вече се чувстваме в история, която Дейвид би измислил в съавторство със Самюел Бекет и Уилям Бъроуз, ако това беше възможно. Въвлечени сме в един свят, с нищо не приличащ  на нашия или на който и да е друг, но в същото време е доста познат, достъпен и изключително достоверен. Нямам търпение да видя къде ще завършим приключението си.

Crimes to the Future” ще разглежда любими и познати теми на режисьора от първите три десетилетия на неговата кариера. Филмът ще ни покаже един свят от близкото бъдеще, в който човечеството се опитва да се адаптира към синтетичните промени около тях. Тази еволюция кара хората да се променят, да изпадат в метаморфози, променяйки изцяло своя биологичен външен вид. Както с всяко ново нещо, някои хора прегръщат промените, а други се опитват да ги ограничат и дори забранят. Независимо от действията на недоброжелателите, така наречения “ускорен синдром на еволюцията” се разпространява бързо.

cronenberg-1-20210805

Филмът ще се фокусира върху Сол Тенсър, любим на много театрален изпълнител, който е приел своята еволюция. Той си изкарва хляба като изгражда нови органи в тялото си и след това ги изважда в реално време пред обичаната си публика. С времето обаче едновременно правителството и странна нова субкултура са привлечени от действията му. Соул ще трябва много бързо да реши какво би било най-шокиращото изпълнение в неговата кариера.

Crimes of the Future” е първата фантастика на Дейвид Кроненбърг от „eXistenz” (1999) насам, което със сигурност е повод за радост. Освен това той ще бъде и сценарист. Компания на Виго Мортенсен ще правят Кристен Стюарт, Леа Сейду, Скот Спийдман, Дон Маккелър, Лихи Корновски, Таная Бийти, Надя Литз и други.

Интересен факт е, че един от първите филми на Дейвид Кроненбърг носи същото име като този и вътре също се среща персонаж, който изважда различни органи от тялото си за забава на публиката. Става дума за „Crimes of the Future” от 1970 година. Там историята е малко по-различна, но отново засяга сходни теми. Интересно дали Кроненбърг не се опитва да направи римейк на себе си, модернизирайки сюжета, разбира се.

Ще се постараем да ви държим в течение за бъдещо развитие по проекта.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Преди няколко години си спомням, че беше казал как обмисля да прекрати правенето на филми – надявам се да си е взел нужната почивка и тази му идея да се е изпарила.