Времето си минава, проектите се оформят и финализират – някои от тях се появяват на екран по-бързо, за други е нужно повече време. Сред вторите попада режисьорският дебют на Лиса Джой, съпруга на Джанатан Нолан и завоювала авторитет и известност с работата си по една от най-успешните поредици на НВО – „Западен свят“ („Westworld“). Новата ѝ творба носи заглавието „Reminiscence“, а ние сме говорили за този проект през есента на 2019 година, все още на ниво „кастинг“.

Главните роли в него са поверени на двама „операционни“ любимци – Хю Джакман, който може да изиграе почти всичко, и Ребека Фъргюсън, която еднакво умело раздава ритници и носи рокли от XIX век, а съвсем скоро очакваме да я видим и като майката на Пол Атреидски в дългоочаквания „Дюн“ на Дени Вилньов. От трейлъра, който може да видите тук, става ясно, че точно техните герои се оказват увлечени в любовна интрига, която е всичко друго, но не и обикновена…

Във всяко пътешествие през спомените е нужно да има водач. Той направлява мисълта и извиква образите в съзнанието на пациента. Ако обаче този водач се окаже подвластен на усещания и дори чувства, които излизат извън очакваните рамки на установената практика – много странни, неочаквани и дори страховити неща могат да се случат.

Прави впечатление, че атмосферата в „Reminiscence“ до известна степен напомня част от местата на действие в трети сезон на „Westworld“, а и на други постапокалиптични филмови територии. Те обаче се оказват някак в периферията – мислиш си, че очите ти откриват познати образи, но не можеш да определиш какво точно е познатото в тях. Сюжетното обещание е за фантастично пътешествие през спомените, което може да бъде определено като класическо ноар-преживяване – ето какво гласи официалният синопсис на филма:

Ник Банистър е частен детектив – живее в Маями, чието крайбрежие потъва все по-сериозно вследствие необратимите промени в климата, като неговото поле на действие всъщност е човешкият мозък и спомените на хората. Той си проправя път в мрачния, привлекателен свят на миналото, като помага на клиентите си да открият изгубени частици от времето, което са оставили зад гърба си. Животът на Ник се променя из основи, когато поема нов клиент – тя се превръща в опасна и обсебваща реалност. Детективът се опитва да разбере истината за изчезването на привлекателната Мей и неволно разкрива сериозна конспирация. Ник е принуден да отговори на най-важния въпрос: колко далеч си готов да стигнеш, за да спасиш любимите си хора?

Макар да признаваме, че филмът на Лиза Джой за момента – на ниво „трейлър“, изглежда интригуващ, не можем да се отърсим от едно инстинктивно усещане: колкото и да харесваме Хю Джакман, тук той стои някак плакатно-изкуствен. Може да е лъжливо и моментно впечатление, ама не усетихме да припламват истински искри между неговия детектив и героинята на Фъргюсън. Надяваме се финалният резултат да се окаже пълновластен господар на вниманието на публиката и да забравим предубежденията – все пак сюжетът е конструиран в реалността на любимите ни жанрове и вярваме в потенциала на историята, написана и режисирана от мисис Нолан.

E29gQEKVoAYE4ou

В актьорския екип са включени още две от дамите, развихрили се в „Westworld“ – Танди Нютън и Анджела Сарафян, както и Даниел Ву, Клиф Къртис, Нико Паркър, Натали Мартинез, Марина де Тавира, Можан Ариа, Брет Кълън и др. Продуценти на „Reminiscence“ са Джонатан Нолан, Майкъл де Лука, Арън Райдър и самата Лиса Джой.

Warner Bros. продължават с идеята за синхронен показ в традиционните киносалони и по HBO Max – определената премиерна дата на филма е 20 август 2021. Ще ни е интересно да видим данни, които съпоставят интереса на публиката към филма на голям екран и в домашни, стрийминг условия – много ни се иска първата цифра да е в пъти по-голяма от втората, но осъзнаваме, че най-вероятно реалността ще ни поднесе точно обратното съотношение…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *